Joković: Vladajuće partije znaju da više ne mogu unositi nesuglasice unutar opozicije

„Veliki iskorak u tome je da sada imamo redovne sastanke opozicionih lidera i da zajedno učestvujemo na protestima, što je donedavno izgledalo teško ostvarljivo“, kazao je Joković
1145 pregleda 0 komentar(a)
Joković, Foto: Boris Pejović
Joković, Foto: Boris Pejović

Svako zbližavanje opozicionih političkih subjekata i provjerenih boraca protiv režima može se tumačiti samo kao pozitivno dešavanja na opozicionoj sceni, smatra lider Socijalističke narodne partije, Vladimir Joković (SNP).

Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija i nezavisni poslanici u parlamentu najavili su ranije formiranje političkog saveza u koji će, kako su kazali, biti uključene i druge opozicione stranke, pojedinci i bivši ili sadašnji poslanici koji su se dokazali u borbi protiv režima.

Joković je agenciji MINA, na pitanje kakav je njegov stav o tome, rekao da se uvijek sam se zalagao i zalaže se za jedinstvo opozicije.

„Veliki iskorak u tome je da sada imamo redovne sastanke opozicionih lidera i da zajedno učestvujemo na protestima, što je donedavno izgledalo teško ostvarljivo“, kazao je Joković.

Prema njegovim riječima, svako zbližavanje opozicionih političkih subjekata i provjerenih boraca protiv režima mogu se tumačiti samo kao pozitivna dešavanja na opozicionoj sceni Crne Gore.

„Za očekivati je da vladajuće partije napadaju ovaj trend, jer znaju da više ne mogu unositi nesuglasice unutar opozicije“, dodao je Joković.

Na pitanje da li je SNP spreman da se uključi u taj savez, on je rekao da će ta partija odluku o svom daljem djelovanju donijeti odluku na stranačkim organima.

„Vodeći računa o svojim programskim ciljevima, a ujedno nesebično dajući doprinos daljoj opozicionoj borbi i jedinstvu, nikoga ne uslovljavajući“, dodao je Joković.

On je ocijenio da u fokusu ovog i svih sadašnjih i budućih opozicionih saveza treba da bude što jača i svestranija borba protiv vladajućeg režima.

„Ovaj savez potencira socio-ekonomska pitanja, i tu ima ogroman prostor za djelovanje“, smatra Joković.

Upitan da li smatra da energija na građanskim protestima opada i kako vidi njihovu budućnost, Joković je rekao da „u odnosu na broj stanovnika Podgorice i Crne Gore, teško da je u poslednje vrijeme bilo većih protesta u Evropi“.

„Oni će se nastaviti i biće jedan, ali veoma važan pritisak na režim“, smatra Joković.

Prema njegovim riječima, organizatori protesta razrađuju dalji plan osmišljavanja određenih aktivnosti, kako bi kreativnost i upečatljivost protesta bila na višem nivou.

„Opozicija će u tome biti od pomoći, sve do postizanja potpunog uspjeha“, dodao je Joković.

Bonus video: