Radonjić ne da da sud zna bolje od njega

ASK o odluci Upravnog: Ako bismo je prihvatili, to bi zaista bio apsurd
1478 pregleda 10 komentar(a)
Radonjić, Foto: Luka Zeković
Radonjić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.04.2019. 09:33h

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) podnijela je Vrhovnom sudu zahtjev za preispitivanje presude Upravnog suda, kojom je utvrđeno da direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković javni interes nije podredila privatnom.

Upravni sud utvrdio je da direktorica MANS-a nije prekršila Zakon o sprečavanju korupcije, kao što je to tvrdio ASK, a čija je odluka bila osnov da je Skupština smijeni sa mjesta članice Savjeta Agencije.

Direktor ASK-a Sreten Radonjić juče je kazao da se u ASK-u apsolutno ne slažu sa odlukom Upravnog suda, za koju misle da nije usklađena sa odredbama Zakona o sprečavanju korupcije, jer je Agencija jedina ovlašćena da utvrđuje postojanje sukoba interesa.

“Mi smo u odnosu na tu odluku stavili zahtjev za preispitivanje kod Vrhovnog suda i sada je to u postupku. Takvih odluka imamo svega dvije ili tri i želi se kroz te odluke baciti neka sjenka na rad Agencije i odluke koje smo donosili”, istakao je Radonjić na sjednici Odbora za antikorupciju.

On je istakao da u slučaju Ćalović Marković ima konflikta interesa, navodeći da je ostvarila velika novčana sredstva od 150.000 eura, koja su dobijena za “izmišljene prijave izbornog procesa”.

“Ako bismo mi sad prihvatili odluku suda kao sudsku praksu u narednom periodu, to bi zaista bio jedan apsurd...Taj isti Upravni sud je odbacio sve te prijave u ranijem postupku prije ove odluke, kao neosnovane i neargumentovane i sada se donosi druga odluka da je pogrešna odluka Agencije”, kazao je Radonjić tokom rasprave o Izvještaju o radu ASK-a za 2018.

On je kazao da Agencija radi samostalno, bez bilo kakvog političkog uticaja.

Istakao je da je ASK u slučaju “Koverta” u roku od dva - tri dana izrekla najoštriju kaznu DPS-u i povraćaj sredstava u budžet, “zbog toga što se radi o najjačoj partiji i jednom predstavniku koji je to napravio kao jedan izolovan slučaj”.

Predsjednica Savjeta ASK-a Goranka Vučinić je kazala da je Upravni sud poništio manje od jedan odsto odluka: “Rečeno nam je da taj sud nije u potpunosti prinicipijelan, odnosno, da kada su u pitanju određena činjenična stanja, postoje situacije da imamo i različite odluke”.

Danas konkurs za novi Savjet ASK-a

Odbor je izabrao članove komisije koja će sprovesti postupak izbora članova Savjeta ASK. U ime Sudskog savjeta to je Vesna Simović Zvicer, Tužilačkog Velimir Rakočević, NVO Zoran Vujičić i u vladajuće koalicije Daliborka Pejović. Opozicija nije dostavila predlog. Danas će biti raspisan javni konkurs za izbor članova Savjeta ASK-a.

Bonus video: