Vlada stanovima podmirila sudije Ustavnog suda

Od sedmoro sudija, petoro dobilo stan ili kredit koji se kriju od javnosti. Predsjednik suda Dragoljub Drašković prošlog mjeseca uknjižio 109 kvadrata
5921 pregleda 18 komentar(a)
Lopičić, Drašković i Muratović sa kolegama na međunarodnoj konferenciji, Foto: Ustavni sud, Ustavni sud
Lopičić, Drašković i Muratović sa kolegama na međunarodnoj konferenciji, Foto: Ustavni sud, Ustavni sud
Ažurirano: 12.04.2019. 15:56h

Nešto više od dvije godine nakon što je preuzeo mjesto prvog sudije Ustavnog suda, Dragoljub Drašković dobio je od Vlade Crne Gore stan pod povoljnim uslovima.

On je postao vlasnik 109 kvadrata u Podgorici, koje je prethodnog mjeseca uknjižio na svoje ime.

Stan je pod hipotekom 10 godina, pa mu ga Vlada može oduzeti ako redovno ne plaća mjesečne rate koje su oko 200 eura.

Drašković je stan prijavio u imovinskom kartonu za prošlu godinu, što se vidi na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije. Detalji o uslovima pod kojim ga je dobio vidljivi su na sajtu Uprave za nekretnine.

Uprkos javno dostupnim podacima, predsjednik Ustavnog suda, a ni Vlada nijesu bili voljni da odgovore na pitanja “Vijesti” o tome, upućena 2. aprila. Vlada je ranije te podatke označavala stepenom tajnosti ili ignorisala slična pitanja, dok je Drašković procijenio da je stan njegova “privatna stvar” - kako je obavijestio kolege sudije.

US primjenjuje standarde Evropskog suda za ljudska prava, čija praksa upućuje na to da su javni funkcioneri pod lupom javnosti.

Sud na čijem je čelu Drašković provjerava usklađenost zakona i drugih propisa sa Ustavom, a predlagač većine njih je Vlada.

U imovinskom kartonu Draškovića za 2018. navodi da je vlasnik stana od 52 kvadrata i kuće od 110 u Nikšiću. Stan je, kako piše kupio pod povoljnim uslovima, a kuću od zajma. I za novostečeni postor u Podgorici, koji je u takozvanoj Profesorskoj zgradi, navodi se da je kupljen pod povoljnim uslovima i da je jedini vlasnik.

U dokumentima Uprave za nekretnine navodi se da je on pod “hipotekom u korist prodavca Vlade Crne Gore radi obezbjeđenja potraživanja isplate kupoprodajne cijene u iznosu od 24.290 sa krajnjim rokom otplate od 120 mjeseci...”

Od sedmoro sudija Ustavnog suda, petoro je dobilo stan ili kredite od Vlade, i to bivša predsjednica, sada sutkinja Desanka Lopičić, sudije Hamdija Šarkinović, Budimir Šćepanović i Mevlida Muratović. Informacije o tome su u Vladi označene stepenom tajnosti. Desanka Lopičić je dobila 75 kvadrata u zakup na neodređeno vrijeme sa pravom kupovine po povoljnim uslovima, sudija Šćepanović 90 kvadrata, Šarkinović 73 kvadrata, a Muratović kredit od 40.000 eura.

Samo sudije Milorad Gogić i Miodrag Iličković, prema podacima sa sajta ASK-a nijesu tražili stan ili kredit od Vlade. Gogić u imovinskom kartonu nije prijavio krov nad glavom, dok Iličković ima dva manja od kojih je jedan kupljen 2009, prije nego je izabran za sudiju.

“Vijesti” su pitale Vladu da li je ona, njena Komisija za stambena pitanja ili uži kabinet, u drugoj polovini 2018. i ove godine dodijelila stanove ili stambene kredite sudijama redovnih i Ustavnog suda.

“Po kom osnovu i o kojim sudijama je riječ? Da li su kredite i stanove dobili predstavnici Tužilaštva? Da li je ovo vid korupcije i indirektnog uplitanja Vlade u rad pravosuđa i US.

Zbog čega Vlada čini izuzetke kad pravosuđe ima svoj stambeni fond i da li US treba da dobije svoj stambeni budžet”.

Vlada je i lani odobrila više stambenih kredita funkcionerima pojedinih resora, u vrijednosti od 20.000 do 40.000 eura i sa mjesečnim ratama od 30,3 do 97,22 eura. Građani, koji kupuju stanove kroz Vladin projekat “1000+”, odnosno pod povoljnijim kamatnim uslovima, plaćaju desetostruko veće rate. Ova ogromna razlika u ratama koju plaćaju funkcioneri i građani, posljedica je primjene Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera iz 2014. koju je potpisao bivši premijer Milo Đukanović. To omogućava funkcionerima da kreditom riješe stambeno pitanje i do 80 odsto jeftinije od njegove vrijednosti na tržištu.

Vlada je ranije podijelila stanove i kredite tužiocima, sudijama...Potpun spisak javnosti nikada nije bio dostupan. Na zahtjev za slobodan pristup informacijama, “Vijestima” je ranije iz Uprave za imovinu tražen spisak funkcionera kako bi dostavili informaciju ko je dobio stanove i kredite.

Zarađuje 2.200 eura, službenim vozilom svakodnevno putuje iz Nikšića

Predsjednik US mjesečno zarađuje oko 2.200 eura. Njegova supruga oko 600 eura i sada radi u Fondu PIO, dok je donedavno bila zaposlena u “Tosčeliku”.

Njegova djeca rade u Upravi carina i Elektrodistributivnom sistemu. Porodica Drašković ima pet automobila, piše na sajtu ASK-a. I to - jugo iz 1987, golf iz 1992. i 2012, zatim ford fijestu iz 2007. i reno klio iz 2015. Drašković svakodnevno putuje iz Nikšića službenim automobilom.

Radonjić bi sakrio podatke od novinara

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić rekao je da mediji zlupotrebljavaju izvještaje o prihodima javnih funkcionera, navodeći da oni treba da budu javni, ali da se ne objavljuju pozicije, lokacije i mnogo drugih stvari.

“Postoje rješenja u svijetu da Agencija...ima te podatke i da ih za potrebe parlamenta, organa vlasti, tužilaštava po proceduri dostavlja, a ne da se vrši zlupotreba i da se mediji mjesecima pune nakon podnošenja ovih izvještaja”, rekao je on na sjednici Odbora za antikorupciju Skupštine.

Bonus video: