Protest protiv smjene Jokića: Građani traže da se Kotor ne predaje

U najavi za protest navodi se da zahtijevaju da se poštuje volja građana Kotora, “da na fer i slobodnim izborima odlučujemo o izboru svojih predstavnika”
4010 pregleda 14 komentar(a)
O smjeni 24. aprila: Jokić, Foto: Zoran Đurić
O smjeni 24. aprila: Jokić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.04.2019. 08:57h

Protest podrške predsjedniku Opštine Kotor Vladimiru Jokiću biće održan u nedjelju u pet do 12 na Trgu od oružja.

Poziv za protest pod nazivom “Ko to predaje Kotor?” je na društvenoj mreži Fejsbuk građanima uputila grupa pod nazivom “Kontrafor”.

Sjednica kotorskog parlamenta na kojoj će se glasati o inicijativi da Jokić bude smijenjen sa te funkcije, biće održana 24. aprila.

Članica lokalne koalicije Socijaldemokratska partija (SDP) i opozicione Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i Hrvatska građanska inicijativa (HGI) podnijele su 25. marta predlog za razrješenje Jokića zbog “nesprovođenja strateškog plana razvoja grada, uzurpiranja ovlašćenja Skupštine i samovlasnog donošenja štetnih odluka”.

U najavi za protest, koja je objavljena na društvenoj mreži Fejsbuk, navodi se da zahtijevaju da se poštuje volja građana Kotora, “da na fer i slobodnim izborima odlučujemo o izboru svojih predstavnika”.

“Zahtijevamo da se zaustavi prekompozicija vlasti suprotno izraženoj volji na izborima. Zahtijevamo povlačenje inicijative koja vodi predaji Kotora sve dok se ne stvore uslovi da građani na slobodnim i fer izborima izraze svoju političku volju ma kakva god ona bila. Kotorani, probudimo se, 5 do 12 je!”, navodi se u pozivu za protest.

U inicijativi za smjenu Jokića, koji je potpisalo 18 odbornika kotorske Skupštine, navodi se da je predsjednik Opštine nezakonito donosio odluke u ime SO, koje ukoliko ne budu poništene mogu izazvati dugoročne štetne posljedice po život građana i njihovu imovinu u akvatorijumu Kotorskog zaliva. Podnosioci inicijative imaju većinu u lokalnom parlamentu koji ima 33 odbornika.

Formalni povod za inicijativu SDP-a, bila je Jokićeva saglasnost kao gradonačelnika na koncesije za Luku Kotor.

Ilićeva: Očekujemo povlačenje inicijative

“Skup je simboličlno, zakazan za pet do 12, kako bi se ukazalo na to da je situacija u Kotoru granična kada je u pitanju poštovanje izborne volje građana”, objasnila je u ime organizatora, Milica Ilić. Ona je dodala da je cilj protesta povlačenje inicijative za razrješenje Jokića.

Iako je kotorska URA prva otvorila priču o povjerenju Jokiću, njihova funkcionerka Ljiljana Popović Moškov najavila je da oni neće podržati smjenu gradonačelnika.

DF i SNP se još nisu izjšanjavali.

Bonus video: