"Crna Gora u integracionom procesu i ispunjavanju može računati na podršku Hrvatske"

240 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka Brajovića i Kovača, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka Brajovića i Kovača, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora u integracionom procesu i ispunjavanju potrebnih kriterijuma, može računati na podršku Hrvatske, koja će predsjedavati Savjetom Evropske unije (EU) u prvoj polovini naredne godine, saopšteno je na sastanku predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i hrvatske delegacije.

Brajović je danas, u odvojenim susretima, primio predstavnike delegacija Slovačke i Hrvatske koje učestvuju na Konferenciji mladih parlamentaraca EU i Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno iz Skupštine, na sastanku sa predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Mirom Kovačom bilo je riječi o stalnom jačanju bilateralnih odnosa zahvaljujući otvorenom dijalogu, svijesti o važnosti dobrosusjedskih odnosa, zajedničkom članstvu u NATO i obostranoj spremnosti za zajedničke projekte u budućnosti.

Brajović je čestitao desetogodišnjicu članstva Hrvatske u NATO, i rekao da je zahvalan na pomoći koju je Hrvatska pružila Crnoj Gori na tom putu.

„Hrvatska će predsjedavati Savjetom EU u prvoj polovini naredne godine, a Crna Gora u integracionom procesu i ispunjavanju potrebnih kriterijuma, može računati na podršku“, istaknuto je na sastanku.

Kako se navodi, sagovornici su se saglasili da dobre političke odnose treba da prati intenzivnija ekonomska saradnja, čemu bi značajno doprinijela bolja infrastrukturna povezanost, na čemu u budućnosti treba dati akcenat.

Na sastanku sa predsjednicom Odbora za međunarodne odnose Parlamenta Slovačke Katarinom Čefalovajovom i predsjednikom Odbora za evropske poslove Ljubošom Blahom, Brajović je istakao kontinuitet odličnih političkih odnosa dvije države.

„Poslanici parlamenta Slovačke su istakli da je njihova zemlja najveći zagovornik proširenja Evropske unije zemljama Zapadnog Balkana, koje svojim rezultatima predvodi Crna Gora“, saopšteno je iz parlamenta.

Proširenje je, kako su naglasili, značajno za zemlje kandidate ali i za EU, koja se paralelno sa prevazilaženjem svojih izazova mora okrenuti susjedima Unije.

Navodi se da su slovački parlamentarci istakli da je Slovenija prva među zemljama EU dala saglasnost za otvaranje pregovaračkog poglavlja 8 sa Crnom Gorom.

„Uspjesi Crne Gore su utoliko značajniji imajući u vidu djelimično neučestvovanje opozicije u parlamentarnom životu, što otežava napredak države“, istakli su slovački poslanici.

Brajović je čestitao preuzimanje jednogodišnjeg predsjedavanja Slovačke OEBS-om, kao i 15 godina od članstva te države u Evropskoj uniji i NATO.

Bonus video: