Zbunjuju građane, ali neće urušiti proteste

Protestni skup ispred Tužilaštva najavljen je nakon medijskih polemika Kneževića i čelnika pokreta “Odupri se”, koji su odbijali da ga uključe u svoje aktivnosti
8673 pregleda 76 komentar(a)
Protest, Foto: Boris Pejović
Protest, Foto: Boris Pejović

Skup koji pred Tužilaštvom organizuje pokret “Do slobode” neće uticati na građanske proteste, ukoliko se bude insistiralo na smjeni vlasti a ne na ličnoj promociji, smatraju u opoziciji. U pokretu “Odupri se - 97.000”, koji od februara organizuje građanske proteste, smatraju da bi skup pred Tužilaštvom mogao izazvati zbunjivanje javnosti. Novoformirani pokret “Do slobode”, iza kojeg stoji vlasnik Atlas grupe Duško Knežević, za kojim je raspisana Interpolova potjernica, organizovaće sjutra uveče ispred zgradeTužilaštva protestni skup, a prema najavama sa video bima građanima će se obratiti Knežević.

Član organizacionog odbora pokreta “Odupri se” Džemal Perović tvrdi da svako ima pravo na mirna okupljanja, ali da ne treba zbunjivati javnost.

“Od početka smo pohvalili to što iznosi dotični gospodin, ali i podržavamo ustavno pravo svakog građanina na mirna okupljanja. Podržavamo borbu svakog pojedinca na urušavanju ovog sistema. Nakon nastojanja da se bude dio našeg protesta, pozivom da se organizuje paralelni protest utiče se na zbunjivanje građana i to nije dobro”, kazao je Perović i istakao da predstavnici opozicije podržavaju proteste koje organizuju pokret “Odupri se”. “Na naše direktno pitanje upravo i oko ovih protesta, nepodijeljen je stav svih lidera opozicije da oni čvrsto stoje iza potpisanog sporazuma i da ćemo nastaviti sa zajedničkim akcijama”, kazao je Perović.

Protestni skup ispred Tužilaštva najavljen je nakon medijskih polemika Kneževića i čelnika pokreta “Odupri se”, koji su odbijali da ga uključe u svoje aktivnosti. Dok je Knežević isticao da je pokrenuo proteste objavljivanjem dokumenata o aferama čelnika Demokratske partije socijalista (DPS), iz pokreta “Odupri se” poručivali su da on samo razotkriva nezakonitosti, ali ne može biti pokretač promjena. Prvi građanski protetesti organizovani su u februaru, nakon što je objavljen video snimak na kome Knežević daje kovertu sa novcem bivšem podgoričkom gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću. Nakon protesta, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) optužilo je Kneževića i Stijepovića za pranje novca.

Iz pokreta “Do slobode” tvrde da njihovi protesti neće negativno uticati na građanski bunt, navodeći da će pozvati članove da budu na svakom protestnom skupu.

“Protesti nisu ničije privatno vlasništvo. Mi imamo jasan cilj i zahtjeve koje ćemo predočiti građanima. Želimo da vratimo fokus na činjenicu da je naša država institucionalno zarobljena, da iste te institucije ne rade svoj posao i da je smjena sistema neophodan korak kako bi omogućili pristojan ambijent za život svih naših građana. Pokret “Odupri se” ima pravo na svoj stav, ali i mi imamo pravo da izrazimo svoje nezadovoljstvo. Okupljanje za četvrtak je zakazano baš zato što su protesti bili prekinuti na neodređeno vrijeme”, kazali su iz medijskog tima pokreta “Do slobode”. Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović smatra da će energija protesta za promjene zavisiti od odlučnosti i upornosti svih aktera da istraju na zahtjevu za formiranje tehničku vlade. On je istakao da se zbog toga mora pokazati ozbiljnost u djelovanju i izbjeći slabosti kojih je bilo u prethodnom periodu. “Moramo konstatovati da od samog početka, pored glavnog događaja u organizaciji pokreta “Odupri se”, imamo i proteste u organizaciji nekih političkih partija. To ne mora da bude problem, osim ako neko ne želi da iz narodnog nezadovoljstva izvlači politički profit za sebe. Sve to ne mora nužno da ima negativne efekte, ali ne bi nikako smjelo da posluži za međusobno utrkivanje i nadmetanje jer bi se izgubila osnovna svrha protesta. Posebno je važno da se svi akteri uzdržavaju od aktivnosti koje bi mogle biti protumačene da su u funkciji nekih, a na štetu drugih subjekata i partnera”, kazao je Vujović.

Bogdanović: Što više protesta, slabiji DPS

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović smatra da svi djelovi društva treba da pomognu vaninsitucionalni pritisak na vlast, kako bi se obezbijedili uslovi za fer izbore. On je podsjetio da su nakon izbijanja afere “Koverat”, Demokrate na bunt pozvale sve političke subjekte, civilni sektor, pojedince i organizacije.

“Što više protesta i što veći broj drugih oblika vaininstitucionalnih demokratskih aktivnosti, to slabiji DPS. Nemamo ništa protiv da svi koji smatraju da ovo što smo do sada uradili kao opozicija i kao organizator protesta nije dovoljno urade ono što misle da treba. Sve antirežimske mirne, demokratske, evropske, otporaške akcije protiv ove vlasti i ovog sistema su dobrodošle”, kazao je Bogdanović i istakao da je rano za procjenu mogućeg negativnog uticaja na proteste koji su počeli prije dva mjeseca.

Bonus video: