Odluka o Đačićevoj smjeni naredne sedmice

U inicijativi se konstatuje da je jedan od razloga pokretanja inicijative navodna Đačićeva zloupotreba službenog položaja
1019 pregleda 0 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik Skupštine opštine Pljevlja Dragiša Sokić zakazao je za 25. april sjednicu na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti predlog odluke za razrješenje predsjednika Opštine Mirka Đačića (DPS).

Inicijativu za njegovo razrješenje podnijeli su opozicioni odbornici jer Đačić, u Zakonom propisanom roku, nije podnio izvještaj o svom radu i radu lokalne uprave, posebnih i stručnih službi za 2018. godinu. Članom 62 Zakona o lokalnoj samoupravi i članu 95 Statuta Opštine Pljevlja to je bio dužan da uradi najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu.

“Članom 65 Zakona o lokalnoj samoupravi i Statutom Opštine propisano je da predsjedniku Opštine prestaje mandat ukoliko je osuđen za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za obavljanje funkcije. Mirko Đačić je potvrdio nedostojnost funkcije koju obavlja pravosnažnom osuđujućom presudom koja mu je izrečena zbog počinjenog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti”, navodi se u obrazloženju inicijative koju su podnijeli odbornici Demokrata, Nove, SNP, DNP i Pokreta za Pljevlja.

U inicijativi se konstatuje da je jedan od razloga pokretanja inicijative navodna Đačićeva zloupotreba službenog položaja, jer je 22 mjeseca nezakonito primao zaradu obračunatu po koeficijentu od 18,40 umjesto 17,29, kako je propisano Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Potpisnici inicijative tvrde da je na taj način Đačić prekšio član 2 Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaradama lokalnih funkcionera Opštine Pljevlja i ispunio elemente bića krivičnog djela iz člana 416 Krivičnog zakonika Crne Gore. Tim članom predviđeno je da službeno lice koje protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom korist, drugom nanese štetu ili teže povrijedi prava drugog, kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina, da ako je izvršenjem tog djela pribavljena imovinska korist u iznosu preko tri hiljade eura, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina, a ako prelazi iznos od trideset hiljada eura, kazniće se zatvorom od dvije do dvanaest godina.

Ranije su Demokrate optužile Đačića da je prekršio niz drugih zakona, da, radove na rekonstrukciji glavne ulice izvodi suprotno Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, podvodeći ih pod formu adaptacije, iako je riječ o rekonstrukciji. Smatraju da je Đačić prekršio Poslovnik Skupštine opštine, narušio ugled lokalnog parlamenta i funkciju predsjednika Opštine, kada je na zasjedanju vrijeđao opozicione odbornike i fizički nasrtao na njih.

Bonus video: