SASTAO SE SA AMBASADORIMA DRŽAVA EU

Marković u Briselu: Ne želimo da budemo novi problem u EU nego kvalitet

Marković je rekao da je deficit prepolovljen i da ne postoji bojazan za održivost naših javnih finansija, te da Crna Gora bilježi veoma visoke stope privrednog rasta
1394 pregleda 5 komentar(a)
Marković u Briselu, Foto: Saša Matić/gov.me
Marković u Briselu, Foto: Saša Matić/gov.me
Ažurirano: 17.04.2019. 18:21h

Predsjednik Vlade Duško Marković razgovarao je danas u Briselu sa ambasadorima država članica Evropske unije, u okviru nastavka dijaloga o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, njenim rezultatima i izazovima kao i evropskoj persektivi.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, upoznao sagovornike sa političkim i ekonomskim kretanjima u našoj zemlji istakavši da Crna Gora bez alternative vidi svoju budućnost u evroatlantskom i evropskom prostoru.

„Kao zemlja u tranziciji svjesni smo svojih slabosti, izazova ali ne skrivamo ih, ne posustajemo pred njima i snažno koristimo iskustva, podršku i savjetovanja naših partnera. Mi smo zemlja kandidat koja ne želi članstvo u EU dok ne budemo u potpunosti spremni za njega. Ne želimo da budemo novi problem u EU nego kvalitet, ne želimo da ugrožavamo vrijednosti EU nego da im doprinosimo”, rekao je Marković.

Informišući ambasadore o uspješnoj ekonomskoj politici Vlade, Marković je rekao da je deficit prepolovljen i da ne postoji bojazan za održivost naših javnih finansija, te da Crna Gora bilježi veoma visoke stope privrednog rasta – 4,7 odsto u 2017, i 4,9 odsto u 2018. godini. Pri tome je, rekao je, rast zabilježen u svim sektorima – turizmu, energetici, poljoprivredi, industriji, trgovini…

Marković je ukazao da se Crna Gora uspješno bori sa organizovanim kriminalom naglasivši da je država u posljednjih godinu dana izvršila odlučne akcije razbijanja najjačih kriminalnih udruženja.

„Evidentno je da organizovani kriminal gubi bitku sa državom. Institucije su sve jače i efikasnije. Ta borba u državi kakvu gradimo ne može i neće biti ravnopravna“, poručio je najvišim diplomatskim predstavnicima država Evropske unije akreditovanim u Briselu.

Predsjednik je kao posebno značajnu činjenicu istakao ulaganja EU u region Zapadnog Balkana, koja su u poslednjih 10 godina iznosila više od osam milijardi eura, a trgovina u proteklim godinama gotovo 50 milijardi eura, sa trendom rasta u korist regiona. „To građani regiona treba da znaju i da budu svjesni koliko Evropska unija direktno učestvuje u razvoju našeg regiona“ – kazao je premijer Duško Marković.

Ambasadori su istakli da region Zapadnog Balkana ima evropsku perspektivu i naglasili činjenicu da je naša zemlja nesumnjivi predvodnik integracionog procesa. U pogledu naše evropske integracije pohvaljena činjenica da je Crna Gora svoju vanjsku i bezbjednosnu politiku u potpunosti uskladila sa zajedničkom politikom Evropske unije.