Mićunović čeka penziju u Beogradu

Ambasadoru produžen mandat za oko godinu jer u julu puni 67 godina kada će, po sili zakona, morati u penziju
8774 pregleda 8 komentar(a)
Mićunović, Foto: Boris Pejović
Mićunović, Foto: Boris Pejović

Ambasadoru Crne Gore u Beogradu Branislavu Mićunoviću produžen je mandat za oko godinu dana jer u julu puni 67. godina kada će, po sili zakona, morati u penziju, saznaju “Vijesti” od diplomatskih izvora.

To je slučaj i sa ambasadorom Crne Gore u Ankari, Brankom Milićem, koji će takođe u julu morati u starosnu penziju.

Milić je turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu predao akreditivna pisma u oktobru 2014, dok je Mićunović zvanično stupio na funkciju nešto ranije, u avgustu 2014.

Mićunović je na mjestu ambasadora Crne Gore zamijenio Igora Jovovića pri čemu je u ambasadu u Beogradu uselio šest godina nakon što je iz nje protjerana njegova svastika, ambasadorka Anka Vojvodić. Zbog odluke Crne Gore da prizna Kosovo, vlast Borisa Tadića je tada Vojvodićevu proglasila personom non grata. Njegova supruga i ambasadorkina sestra je rediteljka Radmila Vojvodić Mićunović.

Mićunović je prije odlaska u diplomatiju na čelu Ministarstva kulture bio od 2008. u dva premijerska mandata Mila Đukanovića i jednom u vrijeme dok je Vladu vodio Igor Lukšić. Na mjesto ministra kulture došao je nakon što je 10 godina bio na čelu Crnogorskog narodnog pozorišta.

Osim prijema povodom Dana državnosti Crne Gore, 13. jula, mediji nijesu bilježili značajnije aktivnosti ambasadora Mićunovića. Zabilježeno je da je prisustvovao proslavi 6. rođendana tabloida Informer među 500 gostiju u srpskom selu Rosići. Bivšem ministru kulture nije smetalo to što je "Informer" prepoznat po širenju nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Mićunović je bio prisutan u Crnoj Gori u prvoj polovini 2018. na nekoliko skupova koje se mogu podvesti pod promotivne aktivnosti tada kandidata za predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, što nije eksplicitno zabranjeno zakonom.

U posjednjem izvještaju o prihodima, Mićunović i njegova supruga, profesorica na Univerzitetu Crne Gore, prijavili su da su prošle godine zaradili više od 92.000 eura. On je prošle godine postao vlasnik umjetničkog ateljea od 75 metara kvadratnih koji je otkupio pod povoljnim uslovima. Vlasnik je stana od 187 metara kvadratnih, stare porodične kuće od 77 i više od 30.000 metara kvadratnih zemljišta. Mićunovićeva ambasadorska plata iznosila je u prosjeku 3.200 eura. Da se vratio u MVP mjesečna zarada bi mu iznosila nekoliko stotina eura.

Bonus video: