Šta je sve Đukanović dobio na poklon: Od pape maslinova grana, dvoglavi orao od Iljira Mete

9422 pregleda 11 komentar(a)
Đukanović papi poklonio monografiju o Crnoj Gori i crnogorsku kapu, Foto: Saša Matić
Đukanović papi poklonio monografiju o Crnoj Gori i crnogorsku kapu, Foto: Saša Matić
Ažurirano: 22.04.2019. 20:54h

Za malo manje od godinu na mjestu predsjednika Crne Gore, Milo Đukanović dobio je devet poklona, od kojih je trećina stigla iz Vatikana. Najvredniji među njima je dar od pape Franja - maslinova grančica.

Prvi poklon od kako je inaugurisan na Cetinju 20. maja stigao je mjesec dana kasnije od državnog sekretara Svete stolice Pjetra Parolina.

Parolin je prilikom posjete Crnoj Gori krajem juna predsjedniku darivao “Monografija: Kapela Paolina” vrijednu 65 eura.

Predsjednik je četiri mjeseca kasnije boravio u zvaničnoj posjeti Vatikanu.

Sa papom se sastao u Apostolskoj palati, od kojeg je na dar dobio minijaturu maslinove grane u bronzi sa posvetom.

Predsjednik je Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio da je ovaj dar vrijedan 200 eura.

Istog dana se ponovo susreo sa državnim sekretarom Svete stolice, od kojeg je dobio 60 eura vrijednu monografiju “Grad Svetog Petra: Istorija, umjetnost, blago”.

Krajem jula prošle godine je od premijerke Rumunije Viorike Dančile dobio set od četiri keramičke zdjele sa rumunskim folklornim motivima. Ovaj set procijenjen je 100 eura.

Početkom oktobra je od predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija dobio zvijezu sa logom te institucije od Baccart stakla vrijednu 150 eura.

Od ambasadora Indonezije u Crnoj Gore Harija Ričarda Džejmsa Kandua je početkom decembra, prilikom oproštajne posjete, dobio minijaturu kraljevske kočije u srebru vrijednu 200 eura, a samo dan kasnije porcelansku zdjelu od predsjedavajućeg Spoljnopoliitčkog odbora u parlamentu Turske Volkana Bozkira procijenjenu na 70 eura.

U januaru ove godine je dobio 200 eura vrijednog uramljenog dvoglavog orla, filigranski rad sa pozlatom, od albanskog kolege Iljira Mete, a početkom marta od grčkog kolege Prokopisa Pavlopoulosa posrebrenu kutiju sa nacionalnim grbom i njegovim potpisom. Ova kutija vrijedna je 100 eura.

Ukupna vrijednost svih pristiglih poklona, stoji u registru Agencije, procijenjena je na 1.145 eura.

“Vijesti” su ranije ovog mjeseca objavile da je, na primjer, predsjednik Vlade Duško Marković darivan 28 puta, a najvredniji od njih je 1.381 euro vrijedan zlatni soko koji je u martu dobio od sultana Ahmada bin Sulajema (DP grupa).

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je prijavio da je u toku prošle godine dobio 23 poklona, a sredinom marta je dobio dva dara, čija je ukupna vrijednost iznosila 3.300 eura. Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev darovao je Brajoviću svileni tepih procijenjen na 1.800, a istog dana je dobio i sliku, ulje na platnu u bijelom ramu, vrijednu 1.500 eura i to od azerbejdžanskog premijera Artura Rasizada.

Svi pokloni vrijedni preko 50 eura, shodno Zakonu o sprečavanju korupcije, postaju državna imovina.

Zakonom je propisano da javni funkcioner ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih poklona.

Prema Zakonu, organ vlasti dužan je da izvod iz evidencije poklona dostavi Agenciji do kraja marta tekuće godine za prethodnu godinu. Ko to ne uradi, prijeti mu novačana kazna od 10.000 do 20.000 eura.

Darmanović dobio malteški krst, više knjiga i medaljona

Šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanovič dobio je 11 poklona, od kojih je svaki vrijedan 50 eura, stoji u registru Agencije.

Arapski set za čaj u staklenoj kocki dobio je u februaru prošle godine od kuvajtskog ambasadora Jusufa Ahmeda Abdulsamada, posrebrni medaljon dobio je dva mjeseca kasnije od predsjednice Skupštine Bugarske i šefice diplomatije Cvete Karajančeve i Ekatarine Zaharijeve.

Sredinom istog mjeseca je od zvaničnika sa Malte dobio uramljeni malteški krst I dvije knjige o toj državi.

Dugmad za manžetne dobio je od u maju od Malika Azmanija, predsjedavajućeg Odbora za evropske poslove Parlamenta Kraljevine Holandije, a nekoliko dana kasnije je od troje litvanskih zvaničnika dobio srebrni medaljon, uramljeni medaljon i dvije knjige.

Sredinom decembra je od Ratka Batakovića, izvršnog direktora Tehnopolisa, ispred Ministarstva dobio priznanje “INVENTA”.

Bonus video: