Bečić na sastanku sa predstavnicima OEBS: Opozicija traži samo elementarne uslove za slobodne izbore

Bečić je kazao da činjenica da je nakon 30 godina, DPS istakla predsjedničku kandidaturu "onog sa kime je započeo ratnih devedesetih godina, jasno govori da je to partija prošlosti, partija strahova i dubioza po brojnim osnovama"
10 komentar(a)
aleksa bečić oebs, Foto: Demokratska Crna Gora
aleksa bečić oebs, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 23.03.2018. 10:23h

Opozicija u Crnoj Gori ne traži ništa za sebe, već samo elementarne uslove za slobodne izbore i mirnu, demokratsku smjenu vlasti, poručio je lider Demokrata Aleksa Bečić na sastanku sa predstavnicima Misije za posmatranje predsjedničkih izbora (OSCE/ODIHR).

Bečić je danas razgovarao sa šeficom Misije OSCE/ODIHR Tanom de Zuluetom, a sastanku je prisustvovao i politički analitičar u Misiji Mauro Kalvo.

Bečić je istakao da je Crna Gora jedina zemlja u Evropi koja nikada nije smijenila vlast na izborima.

"Imamo mali sistem koji je strogo kontrolisan vladavinom jednog čovjeka i jedne partije punih tri decenije, a u takvom sistemu demokratija svakim danom biva napadnuta", naveo je lider Demokrata.

On je kazao da je vjerovati u mogućnost fer izbora u Crnoj Gori dok je na vlasti Demokratska partije socijalista (DPS) isto što i vjerovati da će pasti snijeg na plus 40 stepeni.

"Opozicija ne traži ništa za sebe, opozicija samo traži u zemlji kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji članici NATO-a elementarne uslove za slobodne izbore i mirnu, demokratsku smjenu vlasti", poručio je Bečić.

Bečić je kazao da činjenica da je nakon 30 godina, DPS istakla predsjedničku kandidaturu "onog sa kime je započeo ratnih devedesetih godina, jasno govori da je to partija prošlosti, partija strahova i dubioza po brojnim osnovama".

U Crnoj Gori, prema njegovim riječima, nije dovoljno posmatrati samo izborni dan ili nekoliko sedmica pred same izbore.

"Neophodno je uzeti u obzir širi kontekst za detaljnu analizu, zato što autokratski režimi uvijek imaju iznenađenja u smislu novih metoda zloupotreba i uticaja na izbornu volju birača", naglasio je Bečić.

Predsjednik Demokratske Crne Gore je ukazao i na nepovjerenje najšire javnosti u nezavisnost i mogućnosti organa za sprovođenje i kontrolu izbornog procesa, čime raste nepovjerenje građana prema izbornim procesima.

Bonus video: