Jokić: Podnosim ostavku ukoliko opcija koju budem zastupao na referendumu ne bude imala većinu

"Skupština opštine raspisuje referendum, odnosno donosi odluku o njegovom raspisivanju. Imajući to u vidu, predložio sam formiranje radne grupe za pripremu referenduma", rekao je Jokić
2981 pregleda 7 komentar(a)
Jokić, Foto: Zoran Đurić
Jokić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.04.2019. 13:03h

U cilju očuvanja teško stečenog opozicionog jedinstva na državnom nivou, očuvanja Sporazuma o budućnosti i očuvanja izborne volje građana, prihvatio sam ponuđeni predlog predsjedništva SDP-a, što je isto uradila i Demokratska Crna Gora na svim nivoima, ponovio je danas predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokratska Crna Gora)

"Kako je referendum najznačajniji demokratski instrument za provjeru volje građana, javno sam se obavezao da ukoliko opcija koju budem zastupao na referendumu ne bude imala većinu među građanima Kotora, odmah podnesem ostavku na funkciju predsjednika opštine", istakao je Jokić.

On je dodao da je danas je putem medija javnost obavještena o neslaganjima u stavovima na sastanku lidera opozicije sa građanskim pokretom "Odupri se" u pogledu referenduma koji je predložilo predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) i pitanja na istom tom referendumu.

"Skupština opštine raspisuje referendum, odnosno donosi odluku o njegovom raspisivanju. Imajući to u vidu, predložio sam formiranje radne grupe za pripremu referenduma. Ipak, javnosti radi, moram još jednom da ponovim. Kao predsjedniku opštine prihvatljivo mi je svako referendumsko pitanje o kojem se saglasi 17 odbornika vladajuće većine, počev od pitanja vezanih za gradnju i postavljanje planirane lučke infrastrukture iz investicionog plana Luke Kotor AD, pa do direktnog pitanja građanima o povjerenju predsjedniku opštine, sa preuzimanjem pune političke odgovornosti za ishod referenduma jer nemam straha od stava građana", rekao je Jokić.

SDP i Demokrate nijesu se dogovorili oko prevazilaženja krize u kotorskoj vlasti, pa SDP neće povući inicijativu za Jokića.

Iako se prethodna dva dana tokom razmjenjivanja predloga na relaciji dvije partije stekao utisak da je stvar izglađena, jučerašnji sastanak lidera opozicije sa predstavnicima Pokreta “Odupri se”, vratio je stvari na početak. Demokrate ne pristaju na referendumsko pitanje koje je formulisao SDP a o kome bi trebalo da se izjasne građani, dok SDP insistira da je to pitanje suština.

Sjednica Skupštine opštine Kotor na čijem je dnevnom redu inicijativa za razrešenje Jokića je sjutra.

Jokić je juče, neposredno prije sastanka lidera opozicije i “Odupri se”, obavijestio SDP da prihvata njihov predlog za raspisivanje lokalnog referenduma, s tim da se oko detalja treba još dogovarati.

Oni su već dostavili odborničkim klubovima i predsjednici SO Kotor Dragici Perović Predlog odluke o raspisivanju referenduma u Kotoru.

Predlažu da pitanje na referendumu glasi “Da li ste da se dogradi luža (operativna obala luke Kotor) za vez megakruzera?”.

Očekuju da Perovićeva predlog odluke uvrsti u dnevni red prve sjednice SO Kotor.

SDP smatra, kako je objašnjeno “Vijestima”, da je odluka Skupštine akcionara Luke Kotor da se izgradi pilon, odnosno privezište za mega kruzere i to preko puta Starog grada, veoma štetno za Bokokotorski zaliv i turizam u tom gradu. Takođe tvrde da gradonačelnik nema saglasnost UNESCO za to, jer je Kotor pod zaštitom te organizacije. Tvrde da je pitanje koje su predložili da se građani izjasne suština problema.

Međutim, Demokrate smatraju da odbornici treba da usaglase referendumsko pitanje.

Bonus video: