Ne damo Kotor: Svi u 11:00h ispred Skupštine opštine

4680 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta u Kotoru
Sa protesta u Kotoru
Ažurirano: 23.04.2019. 21:35h

U državi u kojoj su institucije zarobljene i bez legitimiteta, gdje je korupcija lice, a organizovani kriminal naličje režima, gdje je na djelu autokratija oligarhije umjesto demokratije, ulica je jedina slobodna institucija za borbu protiv bezakonja i nepravde. Na demokratski i građanski način – protestom. Nakon protestnog skupa ,,Ko to predaje Kotor?" koji je 14. aprila grupa građana organizovala na kotorskom Trgu od oružja, u srijedu, 24. aprila, u 11:00 časova, ispred zgrade Skupštine opštine Kotor, Kotoranke i Kotorani održaće protest pod sloganom ,,Ne damo Kotor!".

Ovo nije prvi protest podrške predsjedniku Opštine Kotor, Vladimiru Jokiću, u organizaciji onih koji ne pristaju na prekrajanje izborne volje i predaju svog grad u ruke DPS-a. Tako su Kotoranke i Kotorani 14. aprila na protestnom skupu poručili da se protive incijativi SDP-a o razrješenju predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića, i pozvali SDP, da se kao jedan od konstituenata vlasti, vrati ispunjenju koalicionih obaveza.

U suprotnom, kako je saopšteno, građani će smatrati da je SDP sklopio novu koaliciju u Kotoru sa DPS, SD i HGI i na taj način pogazio volju građana sa posljednjih lokalnih izbora 2016. godine. Podsjećamo, na njima je DPS voljom građanki i građana Kotora poslat u političku istoriju.

Građani su jasno rekli da žele nove, mlade i nekompromitovane ljude, čistih ruku i biografija. Vladimir Jokić je izabran za predsjednika Opštine Kotor i pružena mu je šansu da sa novom lokalnom upravom suzbije i spriječi dalju devastaciju Kotora i sačuva ga na listi svjetske kulturne baštine.

Ispostavilo se da su Kotorani dobro izabrali. Ozbiljnim pristupom, posvećenim i predanim radom, Kotor je ostao na listi UNESKO-a. Osim toga, činjenica je da se krajem prošle i početkom ove godine u kotorskoj kasi našlo blizu pet miliona eura.

Ostaje nedoumica zašto SDP predaje Kotor DPS-u, kada su se njeni poslanici kao potpisnici Sporazuma o budućnosti svojom riječju, moralno i politički, obavezali da će čuvati teško postignuto opoziciono jedinstvo, ali i da neće nastupiti ni na jednim izborima sve do ispunjenja njihovih zahtjeva. Dakle, na jednoj strani, SDP je potpisao Sporazum o budućnosti, a na drugoj strani, SDP pokušava da vrati Kotor u ruke DPS-u.

U tom naumu, nije ih spriječilo ni to što je Vladimiru Jokiću, kao predsjedniku Opštine Kotor, prihvatljivo svako referendumsko pitanje o kojem se saglasi 17 odbornika vladajuće većine, počev od pitanja vezanih za gradnju i postavljanje lučke infrastrukture iz investicionog plana ,,Luke Kotor” a.d. , pa do direktnog pitanja građanima o povjerenju predsjedniku Opštine. Na taj način, Vladimir Jokić za razliku od predstavnika SDP-a pokazuje punu političku odgovornost, kao i to da se ne boji suda građana, koji su ga na tu funkciju posredno i birali.

Skup građana u Kotoru, osim što je protest protiv prekrajanja izborne volje Kotorana, ujedno je i skup podrške lokalnoj vlasti u Kotoru, na čelu sa Vladimirom Jokićem, koja je za samo dvije godine ostvarila dva najznačajanija strateška cilja: Kotoru sačuvala status na listi UNESKO-a i preko koncesije obezbijedila da Luka Kotor ostane Kotoranima. Zato će Kotor, osim pod zaštitom UNESKO-a, biti i pod zaštitom svojih građana koji će jasno poručiti: "Ne damo Kotor!".

POGEDAJTE KAKO JE BILO NA PRETHODNO ODRŽANOM PROTESTNOM SKUPU U KOTORU: