Mandić: Presuda donijeta, nećemo mirno pristati da završimo u privatnim zatvorima porodice Đukanović

"Nikome ne želimo zlo, ali ćemo se od zla braniti. To je iznuđeni izbor i od njega se ne može odustati"
7219 pregleda 24 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović

Izricanje presuda u slučaju poznatom kao "državni udar" zakazano je za 9. maj.

Među optuženima za krivično djelo pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora su u funkcioneri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Kneževi.

Mandić je poručio da su spremni za odbranu, da je "ruka odlučna i dugačka", i da vjeruju da će uspjeti da zaustave "nečasni naum režima"

"U situaciji kad privatni sud porodice Đukanović iskazuje jasnu namjeru da moje saborce i mene, na pravdi Boga, strpa u njihov privatni zatvor, naš otpor, kao jedini mogući izbor slobodnih ljudi, je neminovan. Ne pristajemo da budemo puki objekti, da pokorno čekamo zlo i nepravdu, da nas nevine liše slobode i osramote. Zato ne pristajemo da ova sudsko-tužilačka farsa dobije projektovani kraj tako što ćemo nevini biti osuđeni i mirno pristati da završimo u privatnim zatvorima porodice Đukanović", naveo je Mandić.

Dodao je da nje njihov otpor "pravedan i u skladu i sa Božjom i sa ljudskom pravdom".

"Nikome ne želimo zlo, ali ćemo se od zla braniti. To je iznuđeni izbor i od njega se ne može odustati. Upravo nam i Sveti Nikolaj Žički govori da ne postoji lična, prirodna samoodbrana, već svjesni čin žrtve za vrijednosti koje su starije od naših života. Spremni smo za tu odbranu, ruka je odlučna i dugačka, i vjerujemo da ćemo uspjeti da zaustavimo nečasni naum režima, koji je, kako smo obaviješteni, već donio odluku. Ako nas spriječe i ako nam to ne pođe za rukom, sigurni smo da će to uraditi neko drugi", naveo je Mandić.

Pored Mandića i Kneževića optužnicom su obuhvaćeni i ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudilo u odsustvu kao i srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević.

Na optuženičkoj klupi bili su i Bratislav Dikić i Mandićev vozač Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpska državljanka Kristina Hristić, kao i njeni sunarodnici - Srboljub Đorđević, Dragan Maksić, Milan Dušić koji su u pritvoru.

Postupak je razdvojen protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića.

Bonus video: