Marić: U Kotoru svi kršili zakone

Demokrate spremaju tužbu, odluka o smjeni nezakonita - potpisao je odbornik DPS-a koji nije ovlašćen, kaže Gošović
3404 pregleda 1 komentar(a)
Opština ne smije ni minut biti bez predsjednika: Marić, Foto: Boris Pejović
Opština ne smije ni minut biti bez predsjednika: Marić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.04.2019. 07:54h

Razlozi za razrješavanje predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića (Demokrate) nisu jasni, a obje strane su kršile zakone i procedure, ocijenio je advokat Stanko Marić.

Član pravnog tima Demokrata i član Predsjedništva te partije Neven Gošović tvrdi da je Odluka o prestanku mandata predsjednika opštine nezakonita i pravno neodrživa i najavljuje tužbu Upravnom sudu.

Jokić je smijenjen prije dva dana u pauzi sjednice Skupštine koju je proglasila predsjednica Dragica Perović. Za to su glasala dva od tri odbornika SDP-a, DPS, HGI, LP i SD.

Odluku o prestanku mandata potpisao je šef odborničkog kluba DPS-a, koji je predsjedavao sjednicom - Željko Avramović i ona je juče dostavljena Jokiću.

“Odluka je potpisana od strane neovlašćenog lica. Odbornik DPS-a Željko Avramović niti jednim propisom nije bio ovlašćen da predsjedava, rukovodi radom i potpisuje odluke Skupštine opštine. Na taj način donesena Odluka o prestanku mandata predsjednika opštine je elementarno nezakonita, i kao takva neodrživa”, objašnjava Gošović za “Vijesti”.

On dodaje i da su Odlukom o razrješenju na najgrublji način prekršene odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta opštine Kotor i Poslovnika o radu Skupštine opštine Kotor.

“Nije postojao niti jedan razlog na osnovu kojeg se saglasno članu 62 Zakona o lokalnoj samoupravi mogla donijeti Odluka o razrješenju predsjednika opštine. Načelne izmišljene stavove da je Vladimir Jokić u svojstvu predsjednika opštine kršio zakon i uzurpirao prava Skupštine opštine, podnosioci predloga za razrješenje nijesu konkretizovali ni u kom vidu”, kazao je Gošović.

Po Zakonu o lokalnoj samoupravi, predsjednik može biti smijenjen ako blagovremeno ne predloži budžet i završni račun, ako ne obezbijedi sprovođenje strateških planova i programa, ne podnese izvještaj o svom radu ili ne sprovodi sudske odluke

“Nije navedena niti jedna odredba, bilo kog zakona koju je Jokić prekršio, niti je navedena niti jedna odluka iz nadležnosti Skupštine, koju je Jokić u cilju funkcionisanja grada donio, a da je Skupština nije potvrdila. Uostalom i sama Odluka o prestanku mandata predsjedniku opštine Kotor ne sadrži obrazloženje, jer ga nijesu ni mogli imati”, dodaje Gošović.

Stanko Marić je za “Vijesti” kazao da se predsjednik Opštine može razriješiti ukoliko ne predloži budžet i završni račun, ne podnese izvještaj i ako ne izvršava planove razvoja i druge planove. “Za mene je upitno da li se radi o neizvršavanju plana razvoja i drugih planova, čini mi se da javnost nije dovoljno obaviještena”, rekao je Marić.

On objašnjava i da je Dragica Perović bila dužna da kaže koliko će trajati pauza i da se sjednica svakako morala završiti u srijedu, kada je započeta.

“Predsjednica je morala da kaže koliko daje pauzu. Sjednica je zakazana na posljednji dan obaveznog roka, oni nisu mogli da odlože sjednicu, već su morali da je nastave, da odrede predsjedavajućeg i nastave sjednicu jer ističe rok za održavanje sjednice. Zakon kaže da će se sjednica održati u roku od 15 dana, znači da se mora završiti tog 15. dana”, kaže Marić.

Dodaje da su SDP, DPS, HGI i SD pokušali da to odrade na način suprotan Poslovniku SO neposredno pred održavanje same sjednice, što je, kako tvrdi i bio razlog da Perovićeva prekine zasjedanje Skupštine i dâ pauzu, kako bi se u skladu sa poslovnikom pribavilo mišljenje nadležnih organa o ovom pravnom pitanju. Marić je saglasan da je za vršioca dužnosti morao biti imenovan potpredsjednik. “Oni su to morali uraditi, ako nisu onda su grubo prekršili zakon jer ne može Opština nijednog minuta bez predsjednika odnosno lica koje vrši tu funkciju”, kazao je advokat Marić.

Komentarišući to što je Jokić neposredno prije sjednice razriješio potpredsjednika Opštine Branka Nedovića iz SDP-a bez saglasnosti Skupštine, Marić poručuje da je to, naravno, nezakonito. “Jer on može samo da predloži i da ga SO razrješi, o tome je suvišno pričati. Imaju još potrpedsjednika koje mogu odrediti da vrše funkciju predsjednika”, ističe Marić.

Ministarstvo još bez odgovora na krizu

Na pitanje ko će upravljati Opštinom Kotor do izbora novog predsjednika i da li postoji mogućnost da Vlada u toj Opštini, u novonastalim okolnostima, uvede neku vrstu prinudne uprave, iz MInistarstva javne uprave su odgovorili da nisu dobili zvanične informacije od Opštine Kotor. “Tek nakon toga bićemo u prilici da se odredimo, u skladu sa nadležnostima Ministarstva javne uprave”, poručuju iz resora kojim upravlja Suzana Pribilović.

Samardžić tvrdi da nema kome da podnese ostavku

Potpredsjednik Opštine Kotor Milivoje Mišo Samardžić (PzP) rekao je da on nije podnio ostavku, da je juče bio na poslu, ali da se vratio kući jer nije znao šta da radi. “Smjena gradonačelnika bila je nezakonita, ali sada samo možemo da čekamo odluku suda”, rekao je on. “Napustili smo salu nakon što je predsjednica Opštine Dragica Perović dala pauzu. Ostavku smo ponudili u slučaju smjene gradonačelnika, ali s obzirom na to da je to urađeno nezakonito, nemam kome ni ostavku da podnesem”, dodaje Samardžić. On tvrdi da zaposleni u lokalnoj samoupravi ne mogu dobiti plate: “Juče su spremljeni virmani, ali nema ko da ih potpiše”.

Bonus video: