Pažin: Crnoj Gori potrebna podrška evropskih partnera

„Mi u Crnoj Gori smatramo da smo spremni da tokom bugarskog predsjedavanja otvorimo pregovore i u preostala tri poglavlja i tako zaokružimo taj dio procesa. Svakako mnogo zavisi i od dinamike odlučivanja u EU, pa izražavamo nadu da će se taj proces odvijati na obostrano zadovoljstvo“, kazao je Pažin
1 komentar(a)
Zoran Pažin Brisel, Foto: Gov.me
Zoran Pažin Brisel, Foto: Gov.me
Ažurirano: 20.03.2018. 18:00h

Crnoj Gori je potrebna podrška evropskih partnera da počne završnu etapu svog strateškog evropskog puta, poručio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Pažin predvodi crnogorsku delegaciju koja boravi u službenoj posjeti institucijama Evropske unije (EU) u Briselu.

On je, u obraćanju članovima Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, kazao da očekuje da će Crna Gora kvalitetnim unutrašnjim reformama, uz visok stepen podrške evropskih partnera, zaslužiti prelazak u finalnu etapu svog strateškog evropskog puta – fazu zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Pažin je, kako je saopšteno iu Vlade, ocijenio da je ova godina presudna za novi zamah u politici proširenja, koji je potreban Crnoj Gori i regionu Jugoistočne Evrope.

„Mi u Crnoj Gori smatramo da smo spremni da tokom bugarskog predsjedavanja otvorimo pregovore i u preostala tri poglavlja i tako zaokružimo taj dio procesa. Svakako mnogo zavisi i od dinamike odlučivanja u EU, pa izražavamo nadu da će se taj proces odvijati na obostrano zadovoljstvo“, kazao je Pažin.

On je dodao da očekuje da će Crna Gora biti u prilici i da okonča proces zatvaranja pregovora u nekim od otvorenih poglavlja, kao što su poglavlja sedam i deset.

U saopštenju se navodi da je Pažin, izrazivši uvjerenje da će Crna Gora svojim reformskim rezultatima zavrijediti dobijanje konkretnih mjerila koje treba ispuniti za zatvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24, zatražio podršku institucija i država članica EU za tu značajnu prekretnicu u pregovaračkom procesu.

„Mi smo uvjereni da ćemo tokom ove godine imati i konačne rezultate koji potvrđuju ovo očekivanje, ali nam za to treba podrška svih EU institucija i država članica,” kazao je Pažin.

On je, predstavljajući rezultate u oblasti borbe protiv korupcije, ukazao da je, od početka rada Agencije za zaštitu od korupcije, na osnovu mišljenja i odluka tog tijela, 127 javnih funkcionera podnijelo ostavke na javne funkcije.

Govoreći o radu tužilaštva, naveo je da je od svog osnivanja do januara ove godine, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo ukupno 1.615 predmeta, od čega je 1.020 završeno.

Pažin je kazao da je, u odnosu na borbu protiv organizovanog kriminala, SDT 2017. pokrenulo istragu protiv 68 osoba.

„Nakon završene istrage, optužnice su izdate protiv 52 osobe. Izrečene su osuđujuće presude protiv ukupno 19 osoba. Na osnovu sporazuma o izjašnjavanju o krivici, izrečene su osuđujuće presude protiv ukupno 21 osobe,“ precizirao je Pažin.

Kako je naveo, u oblasti oduzimanja imovine stečene kriminalom, samo u prethodne dvije godine, po predlogu SDT-a, Viši sud u Podgorici zabranio je raspolaganje i korišćenje imovine u više od deset predmeta.

Prema riječima Pažina, riječ je o ukupno više od 250 hiljada kvadrata poslovnih i stambenih prostora, drugih objekata i zemljišta.

Sa druge strane, dodao je on, trajno je oduzeto više stambenih objekata i više hiljada kvadrata zemljišta.

Pažin je, kako je saopšteno, naglasio da Vlada poštuje princip nezavisnosti medija, slobodnog izražavanja i objektivnog informisanja javnosti, kao i da oštro osuđuje bilo kakav pokušaj ili čin miješanja u uredničku politiku medija, napad na novinare ili imovinu medija.

“Više puta do sada sam kazao da je svaki napad na predstavnike medija ili imovinu medija ujedno i napad na demokratiju,” zaključio je Pažin.

Bonus video: