Tošković: Mladi odlaze, a u upravama sjede partijski komesari sa sumnjivim diplomama

"Postavlja se pitanje - u kojoj mjeri u Crnoj Gori strane investicije doprinose transferu novih tehnologija i otvaranju radnih mjesta", ističe Tošković
1123 pregleda 2 komentar(a)
Sa jednog od protesta za Prvi maj, Foto: Savo Prelević
Sa jednog od protesta za Prvi maj, Foto: Savo Prelević

Godinama unazad sindikalna Prvomajska protestna šetnja ne može da uspije da izađe iz rutine održavanja tradicije i postavljanja manje-više istih zahtjeva vlastima koje na njih reaguju tako što ih ignorišu, kazao je Radovan Tošković, predsjednik Opštinskog odbora Radničke partije Podgorica.

Sindikati se, kako je rekao, obraćaju političkim akterima, prije svega onima iz vlasti, a njima su bez obzira na programe i predizborna obećanja, "interesi kapitala i sopstvenog profitiranja od vlasti uvijek bili jači od interesa i zaposlenih i građana."

"Istovremeno, oni prave svoje zaposlene i svoje sindikate i neće stati sve dok se ne redukuje partijsko zapošljavanje i zakonski ne kazni i ne zabrani i krivično goni svako iznuđeno glasanje za vlast, a sve dok zaposleni i sindikati, građani i njihove organizacije i profesionalna udruženja, udruženi ne počnu da prozivaju, oročavaju zahtjeve i mjere, učinke i traže odgovore i odgovornost", rekao je Tošković.

Tri decenije, kako je kazao, tranzicionog lutanja i posrtanja, ostavile su kao posljedice ogromnoj većini građana Crne Gore siromašenje i radnu i životnu nesigurnost i odsustvo nade i perspektive.

"I pred ovaj Prvi maj, dan borbe za prava radnika, možemo konstatovati da niko ko je vladao u Crnoj Gori ne može se pozvati na pozitivne rezultate, barem ne kada su u pitanju socijalna prava i solidarnost. Razvojno, još nijesmo dostigli društveni proizvod iz 1989. godine. Politike koje su se vodile u Crnoj Gori bile su razorna mješavina servilnog ponašanja prema interesima korporativnog kapitala i burazerske ekonomije u korist svojih tajkuna, partijskih prjatelja i rođaka. Umjesto obećane razvojne uspješne privatizacije uređenog tržišta i čvrstih anti-monopolskih pravila igre, širili su se politički klijentelizam, partijsko zapošljavanje i sistemska korupcija. Odsustvo razvojne socijalne politike i progresivnih poreza dovelo je do nejednakosti dvostruko većih od evropskih prosjeka", navodi Tošković.

Postavlja se, kako je rekao, pitanje - u kojoj mjeri u Crnoj Gori strane investicije doprinose transferu novih tehnologija i otvaranju radnih mjesta, kad mladi i obrazovani odlaze iz Crne Gore, a u javnim preduzećima i ustanovama upravljaju "partijski komesari i komesarke sa sumnjivim diplomama".

"Uloga Sindikata, poput nezavisnosti, nije da jadikuje nad zlosrećnom sudbinom, već da obrazuje, informiše, opominje, upozorava i prije svega da na djelu pokaže borbenost i solidarnost. Zato svima onima koji s pravom kritikuju sindikate, kao i same zaposlene što nisu (do sada) uspjeli da solidarno odbrane svoje vitalne interese, postavlja se pitanje: gdje su oni bili u toj priči i koji su rizik preuzeli u situaciji u kojoj smo. Ni prepucavanja ni žalopojke nemaju smisla", poručio je Tošković.

Bonus video: