Vlada Pajovića šalje u Kinu?

Bivši lider Pozitivne najozbiljniji kandidat za ambasadora u Pekingu
300 pregleda 148 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Skupština Crne Gore
Darko Pajović, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 21.03.2018. 06:43h

Bivši predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović najozbiljniji je kandidat za ambasadora Crne Gore u Pekingu, u Kini, saznaju "Vijesti" u Vladi.

Pajović je, zajedno sa stranačkim kolegama Azrom Jasavić i Goranom Tuponjom, omogućio DPS-u da izglasa povjerenje Vladi Mila Đukanovića krajem januara 2016.

Pajović je svoj potez tada pravdao zahtjevom za formiranje prelazne vlade, u koju je Đukanović javno pozvao opoziciju, kao i održavanjem stabilnosti u susret prijemu Crne Gore u NATO.

Poslanici Pozitivne obezbijedili su većinu Đukanoviću i pored poziva opozicije i SDP-a da prvo obori Vladu, a onda na ravnopravnim osnovama pregovara sa DPS-om o formiranju nove vlasti. Pregovore u ime DPS-a vodio je zamjenik predsjednika partije, sadašnji premijer Duško Marković sa potpredsjednicom Pozitivne Azrom Jasavić.

Pet mjeseci nakon toga glasovima poslanika DPS-a, SD i manjinskih partija, Pajović je izabran za novog predsjednika Skupštine umjesto lidera SDP-a Ranka Krivokapića.

Taj politički potez Pozitivna, osnovana kao opoziciona stranka, platila je već na oktobarskim parlamentarnim izborima 2016. gubljenjem parlamentarnog statusa.

Pajović je ranije saopštio da je on "Danu" dostavio tonske zapise sa sjednica organa DPS-a na kojima se čuje kako govore o partijskom zapošljavanju i kupovini glasova. Ta afera u javnosti je poznata kao "Snimak".

Posljednji ambasador Crne Gore u Pekingu bio je Branko Perović kome je istekao mandat u januaru ove godine. Pajović nije odgovarao na telefonske pozive "Vijesti".

Bonus video: