Medojević: Osuđujuća presuda Mandiću i Kneževiću može izazvati etničke konflikte

"Postoji samo jedan razlog zašto ja nijesam obuhvaćen optužnicom za državni udar, a to je jer sam ja etnički Crnogorac. Đukanović je imao namjeru da sa srpskim narodom uradi isto što je 1993.godine uradio sa bošnjačkim narodom, u čuvenoj akciji Lim", rekao je Medojević novinarima i dodao da "bezbjednosni rizici opterećuju Crnu Goru"
7354 pregleda 73 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Screenshot
Nebojša Medojević, Foto: Screenshot
Ažurirano: 03.05.2019. 15:05h

Osuđujuća presuda čelnicima Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću u slučaju "državni udar" može nepovratno destabilizovati Crnu Goru i izazvati etničke konflikte, tvrdi član Predsjedništva DF i predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

Izricanje presude Mandiću, Kneževiću i ostalim optuženima za navodni pokušaj terorizma zakazano je za 9. maj, a Medojević je na konferenciji za medija kazao da DF toga dana neće organizovati protest već da taj politički savez sprema "specifične mjere".

"Devetog maja očekujemo presudu za Mandića i Kneževića, i rekao sam da je taj montirani proces sa urađen sa jasnim ciljem. Milo Đukanović i njegovi vojnici, Milivoje Katnić i Zoran Pažin, imali su jasan politički interes da se ovim procesom pokuša slomiti kičma političkom identitetu srpskog naroda u Crnoj Gori", naveo je Medojević.

Cilj presude je, tvrdi on, disciplinovanje srpskog naroda u Crnoj Gori.

"Postoji samo jedan razlog zašto ja nijesam obuhvaćen optužnicom za državni udar, a to je jer sam ja etnički Crnogorac. Đukanović je imao namjeru da sa srpskim narodom uradi isto što je 1993.godine uradio sa bošnjačkim narodom, u čuvenoj akciji Lim", rekao je Medojević novinarima i dodao da "bezbjednosni rizici opterećuju Crnu Goru".

"Postoji čitav niz bezbjednosnih rizika koji mogu da ugroze stabilnost Crne Gore. Opasnost od etničkih konflikata je realan bezbjednosni rizik. Drugi rizik jeste organizovani kriminal i opasnost da narko klanovi izazovu političku nestabilnost u Cnoj Gori, jer su oni mnogo više politički od kriminalnog fenomena", kazao je lider PzP.

Treći bezbjednosni rizik, tvrdi Medojević, je socijalna nejednakost.

"Ima tu još mnogo rizika koji su vezani za segmente našeg društva. Ima tu još rizika, od onog u bankarskom sektoru, preko mogućeg bankrota javnih finansija, do dužničke krize. Sve su ovo važni bezbjednosi rizici. Svaki od njih može da dovede do nestabilnosti", naglasio je Medojević.

Odgovornost za mir i stabilnost, naveo je on, u Crnoj Gori u ovom trenutku ima isključivo Đukanović.

"I on treba dobro da razmisli da li je čaša do pola puna i da li će svaka naredna kap da prelije čašu. Mi smo spremni za svaki scenario", kazao je Medojević.

Bonus video: