Martinović: Vlada i Pažin izbjegavaju da kažu da će slučaj Svetozara Marovića zastarjeti u septembru

Martinović je kazao da su podnošenjem molbe Ministarstvu pravde Republike Srbije za izručenje Svetozara Marovića Crnoj Gori, Vlada i ministar Pažin “konačno priznali da su proteklih dvije i po godine, drsko i bezobzirno obmanjivali javnost”
2635 pregleda 11 komentar(a)
Martinović, Foto: Demokratska Crna Gora
Martinović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 07.05.2019. 11:48h

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore, Vladimir Martinović, ocijenio je da Vlada i ministar pravde Zoran Pažin izbjegavaju da saopšte da je Milošu Maroviću zastarjelo jednogodišnje izvršenje kazne zatvora i da u septembru nastupa zastarjelost i u slučaju njegovog oca, Svetozara Marovića.

Presude Višeg suda u Podgorici, kojim je Svetozar Marović osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i 10 mjeseci, a njegov sin Miloš na jednu godinu zatvora, su izrečene u avgustu i septembru 2016.godine i ubrzo nakon izricanja su postale pravosnažne i izvršne.

Martinović je kazao da su Vlada i resorni ministar Pažin izbjegavanjem da podnesu zahtjev za njegovo izručenje Crnoj Gori, mlađem Maroviću obezbijedili da izbjegne izdržavanje jednogodišnje kazne zatvora.

Molba Republici Srbiji da tamo bude izvršena jednogodišnja kazna zatvora je, kako je ocijenio Martinović, “farsična i dio sveukupne predstave za javnost”.

“Gotovo izvjesno, izvršenje jednogodišnje kazne Milošu Maroviću je zastarjelo, jer je proteklo duže od dvije godine od dana pravosnažne osude na jednu godinu zatvora, čime su, saglasno članu 126 Krivičnog zakonika ispunjeni uslovi za nastupanje zastarjelosti izvršenja kazne”, istakao je Martinović na konferenciji za medije.

On je pojasnio da Demokrate ni nakon više od pola godine od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore nijesu dobile odgovor na pitanja kada je, kako i pod kojim uslovima “odbjegli ideolog DPS-a Svetozar Marović” napustio Crnu Goru:

“U konkretnom slučaju, ćutanje ministra MUP-a Mevludina Nuhodžića po težini značajno nadilazi ignorisanje zahtjeva poslanika Skuppštine Crne Gore i njegovog prava da dobije odgovor na postavljeno pitanje”.

Martinović je kazao da su podnošenjem molbe Ministarstvu pravde Republike Srbije za izručenje Svetozara Marovića Crnoj Gori, Vlada i ministar Pažin “konačno priznali da su proteklih dvije i po godine, drsko i bezobzirno obmanjivali javnost”.

On je pojasnio da su Demokrate 16.11. 2018.godine od Pažina dobile odgovor da je lišenje slobode Svetozara Marovića uslov za podnošenje zahtjeva za njegovo izručenje.

“Na ovaj način Pažin je pokušao da pravda činjenicu što prethodne dvije godine nije psotupao po ratifikovanom ugovoru između Crne Gore i Srbije o izručenju, odnosno, što nije podnosio zahtjev za izručenje odbjeglog ideologa DPS-a Svetozara Marovića i Miloša Marovića, što je bio dužan da učini”, kazao je Martinović.

On je istakao da se i Svetozaru Maroviću “smiješi nastupanje zastarjelosti izvršenja kazni zatvora, jer će u septembru ove godine biti tri godine od kada je osuđen, što je uslov za nastupanje zastarjelosti izvršenja kazne”.

Martinović je kazao da je “više nego očigledno da je režim u Crnoj Gori napravio predstavu kojom je pokušao da se deklariše kako ni najviši funkcioneri vladajuće DPS ne mogu izbjeći ruku pravde”:

“Očigledno je na djelu bezobzirno ruganje pravdi. Režiser ove predstave je...bez ikakve dileme predsjednik DPS-a Milo Đukanović, koji je svjestan da odbjegli odeolog DPS-a Svetozar Marović zna mnogo toga što bi, ako dospije u javnost, njemu moglo politički doći glave i zato je na djelu ova predstava”.

Bonus video: