Abazović: Crna Gora nema drugog puta osim evropskog

Predsjednik GP URA je kazao da Crna Gora treba da bude ponosna na svoju istoriju i na svoj nemjerljiv doprinos u borbi protiv nacizma i fašizma
870 pregleda 0 komentar(a)
Abazović, Foto: URA
Abazović, Foto: URA

Predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, čestitao je svim građanima Crne Gore 9. maj, Dan Evrope i Dan pobjede.

U čestitki navodi da je to datum koji nas podsjeća da napredne ideje demokratije, solidarnosti, zajedništva uvijek pobjeđuju pa čak i ako nasuprot sebe imaju najsurovije neprijatelje i da su te ideje temelj u društvenom, ekonomskom i kulturnom modelu moderne Evrope.

„Te ideje su pobijedile nakon najpogubnijih godina rata dvadesetog vijeka u Evropi. Zdrave snage su trijumfovale i Evropa je nakon toga ustala ujedinjena, odlučna da trajno zakopa za sobom sve ono što se pokazalo kao pogubno i nesrećno za stari kontinent“, naglasio je Abazović.

On je kazao da Crna Gora treba da bude ponosna na svoju istoriju i na svoj nemjerljiv doprinos u borbi protiv nacizma i fašizma.

„Odavde je krenuo prvi glas otpora u porobljenoj Evropi i odavde je upaljena luča za jedno novo vrijeme razvijene, napredne i moderne Evrope u kojoj danas žive mnogi građani starog kontinenta. Kosmička je pravda da takav kvalitet života osjete i građani Crne Gore. Ova zemlja nema drugog puta osim evropskog, i to je pokazala u sada već daleku prošlost“, rekao je Abazović.

On napominje da i danas u našem društvu postoje "zamaskirani oblici pogubnih ideologija nacizma i fašizma često upakovani u najljepše ambalaže" i da zadatak svih treba da takve oblike delegitimiše i oštro se suprostavi svakom pokušaju davanja pozitivnog konteksta takvim pojavama u društvu.

Abazović je rekao kako žali što su "mnoge godine protraćene u nedostatku političke volje i jasne orijentacije i odlučnosti da se bude dio razvijene moderne Evrope."

„Balast tog protraćenog vremena živimo i danas, sa vlašću koja nije snažno posvećena evropskim vrijednostima, što pokazuje i dokumentovano u nebrojano slučajeva i primjera“, kazao je Abazović.

Ipak, kaže da Crnu Goru čeka Evropa i da je to njen jedini i prirodni put do čijeg cilja ima još mnogo koraka.

„Zato i slavimo Evropu, ideje na kojima je izrasla sa zadatkom da zajednički radimo na ideji kompaktno ujedinjene Evrope u kojoj će mjesto naći i Crna Gora. Srećan Dan Evrope i Dan pobjede“, zaključuje Abazović u čestitki.

Bonus video: