SO Herceg Novi: Zloupotreba Skupštine ili zahtjev da se odbrani pravna država

“Miješati žabe i babe je veoma opasno. Svetozar Marović je osuđen za ono što je radio. Niko nema ni potrebu ni želju da ga brani. On je kriminalac, dobio je šta je dobio i to je završena je priča. Ne znam zašto stavljate znak jednakosti u osudi koja se bavila kriminalom određene vrste i osoba koje su državni izdajnici”, kazao je Kadić
1332 pregleda 3 komentar(a)
Sjednica SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Sjednica SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 10.05.2019. 12:23h

Sjednica SO Herceg Novi jutros je počela zahtjevom Simonida Kordić odbornice DF i potpredsjednice NSD koja je od odbornika tražila da se izjasne o presudi koja je juče izrečena čelnicima Demokratskog fronta za učešće u državnom udaru 2016 godine.

“Presuđeno je ne samo predstavnicima Demokratskog fronta, ni samo ljudima optuženim u montiranom procesu za tzv. "državni udar". Presuđeno je zdravom razumu i cijelom jednom narodu, a najviše pravnoj državi. Na udaru jučerašnje presude prvenstveno je srpski narod. Poslata je poruka opštepravne nesigurnosti. S obzirom na opasne i dalekosežne posljedice koje ova presuda može da ima na svakog građanina tražim da se odbornici izjasne o ovoj odluci i da odbornici stanu u odbranu pravne države i odbranu slobode “, poručila je Kordić.

“Nije se sudilo ni Rusima ni Srbima, nego državnim izdajnicima”, ustvrdio je Mladen Kadić odbornik DPSa.

Miloš Bigović odbornik DF i predsjednik SO ustvrdio je da je riječ o bezumnom činu koji će imati posljedice po demokratski razvoj u Crnoj Gori.

“Dok se Svetozar Marović slobodno smješka iz Beograda, a pravosudni organi ništa ne preduzimaju na rješavanju predmeta „Marovići“, dok stotine kriminalaca i onih koji su decenijama pljačkali narod slobodno šetaju ulicama, dok Agencija za sprječavanje korupcije ne postupa po prijavama poslanika i građana, dok tužioci štite kumove, prijatelje i rođake šefa mafije, pravosudni sistem Crne Gore donosi presude protiv opozicionih poslanika i osmišljavaju nove strategije djelovanja protiv opozicionih lidera zloupotrebljavajući i uzurpirajući kompletan državni aparat, koji je postao alatka u rukama predstavnika vlasti”, kazao je Mirko Džuović, odbornik Demokrata I zaključio da “pravosudne institucije nisu uspjele da se otrgnu od partijskih direktiva i da su pristale da budu mehanizam za aktivnosti usmjerene protiv opozicije”.

“Miješati žabe i babe je veoma opasno. Svetozar Marović je osuđen za ono što je radio. Niko nema ni potrebu ni želju da ga brani. On je kriminalac, dobio je šta je dobio i to je završena je priča. Ne znam zašto stavljate znak jednakosti u osudi koja se bavila kriminalom određene vrste i osoba koje su državni izdajnici”, kazao je Kadić.

Dragana Stanišić, odbornica SNP-a je istakla da Kluba ove partije, smatra da osuđujuća presuda sudskog vijeća liderima DF pokazuje da su crnogorske institucije zarobljene, te da je društvo u velikim problemima.

“SNP izražava najoštriji protest protiv ovakvog završetka ovog fašističkog procesa. U ovom montiranom procesu, izašli su na vidjelo površnost i poslušnost predstavnika crnogorskog pravosuđa. O tome govori i da se kriminalci i dileri narkotika oslobađaju usljed tehničkih grešaka. Očigledno je, da je ovaj politički montiran proces smišljen sa namjerom da skrene pažnju i podigne tenzije u izbornom danu, ali i da odagna misli sa teške socijalne slike”, kazala je Stanišić.

Dragan Janković, odbornik DPS-a, misli da je današnja sjednica SO zloupotrebljena, odnosno iskorišćena za tumačenje odluke pravosudnih organa Crne Gore. On se ogradio od “unaprijed pripremeljenih saopštenja iz klubova vladajućih klubova, ne osporavajući nikome pravo da iznese svoje mišljenje”.

Jovan Subotić, odbornik Novske liste, kazao je da oštro osuđuje izjavu koja se čula tokom sjednice SO, da on kao izabrani predstavnik naroda nema pravo iznijeti mišljenje o stvarima koje se tiču svih.

“Ostaje žal da predstavnici ovakve politike obitavaju na političkoj sceni Herceg Novog, ali je za utjehu, da bar u ovom gradu predstavnike ovakve politike, narod iznova i iznova, smiješta na njihovo mjesto", kontatovao je Subotić.

Zoran Kovačević i Slobodan Radović, odbornici DPS-a, su utvrdili da se krši poslovnik Skupštine, jer na dnevnom redu nije bio predlog da se rapravlja o presudi za državni udar.

“Ne mogu odbornici da daju primjedbe na rad pravosudnik organa, jer nisu pravnici niti su članovi bilo kog pravosudnih organa da bi mogli tumačiti zakone, a posebno ne ovako složene gdje se sudi učesnicima državnog udara 2016. godine”, kazao je Radović.

Zinaida Miljković, odbornica SDP-a, je ocijenila da je zabrinjava to što u domaćem sudstvu, postoji politički pristup.

“Sudstvo bi trebalo da funkcionise kao nezavisan sistem, nepristrasno, onako kako treba u pravnom sistemu jedne države u što nisam ubijeđena”, kazala je Miljković.

“Ne bi trebalo da u ovom visokom domu ovog grada slovo drže saradnici ratnog zločinca osuđenog na doživotnu robiju i da slavim odbranu državnih izdajnika kako je presuđeno u prvostepenom postupku", rekao je Mladen Kadić, odbornik DPS-a.

U nastavku sjednice Slobodan Radović Krušo, odbornik DPS-a, kazao je da rasprava o presudi za državni udar ima za cilj raspirivanje međuvjerske netrpeljivosti u Herceg Novom gdje tradicionalno vlada međunacionalni i vjerski sklad.

Bonus video: