CGO će pratiti medijsku kampanju za predsjedničke izbore

"Istraživanjem će biti obuhvaćene informativne i vaninformativne emisije televizija RTCG1, Vijesti, Pink M i Prva, izvještavanje dnevnih listova Vijesti, Dan, Pobjeda, Dnevne novine i Sloboda, kao i portala CdM, Analitika, Vijesti, RTCG, Antena M, Standard, Fosmedia i IN4S"
0 komentar(a)
CGO, Foto: Facebook.com
CGO, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 19.03.2018. 13:46h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) će kvalitativno i kvantitativno pratiti medijsku kampanju za predstojeće predsjedničke izbore, saopšteno je iz te nevladine organizacije (NVO).

Kako su pojasnili, Projekat “SPINoFACT 2 – političko oglašavanje između spina i činjenica” nastavak je istoimenog projekta sprovedenog tokom novembra i decembra prošle godine za lokalne izbore u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju, koji je tada podržala ambasada Holandije.

"Monitoring će obuhvatati period od 15. marta do 15. aprila, a u istraživanje će biti uključeni potencijalni kandidati, kandidati koji su u procesu prikupljanja potpisa i potvrđeni predsjednički kandidati", kaže se u saopštenju.

Navodi se da će se, nakon roka za podnošenje predsjedničkih kandidatura, istraživanje isključivo fokusirati na zvanične kandidate i njihovo medijsko predstavljanje.

"Istraživanjem će biti obuhvaćene informativne i vaninformativne emisije televizija RTCG1, Vijesti, Pink M i Prva, izvještavanje dnevnih listova Vijesti, Dan, Pobjeda, Dnevne novine i Sloboda, kao i portala CdM, Analitika, Vijesti, RTCG, Antena M, Standard, Fosmedia i IN4S", precizirali su iz CGO.

Kako su naveli, pitanja kojima će se baviti su koliko, na koji način i u kojim medijima su se oglašavali kandidati, kako su mediji izvještavali tokom izborne kampanje i da li je i u kojoj mjeri ispoštovan princip izbalansiranosti prezentacije izbornih ponuda.

Iz CGO su kazali da je cilj projekta da doprinese promociji dobrih praksi i unaprjeđenju zakonodavnog okvira kada je riječ o političkom oglašavanju i predstavljanju izbornih ponuda u medijima u Crnoj Gori.

"Specifični cilj projekta jeste unaprjeđenje saradnje između medija, relevantnih institucija, političkih partija i NVO, kao i podizanje svijesti javnosti o značaju političkog oglašavanja i kvalitetnijem, objektivnijem informisanju građana tokom izbornih kampanja", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: