SO Bar usvojila odluku: Na Vladu se prenose ovlašćenja za valorizaciju atraktivne parcele

768 pregleda 0 komentar(a)
Atraktivna parcela na Topolici, Foto: Radomir Petrić
Atraktivna parcela na Topolici, Foto: Radomir Petrić

U nastavku XII sjednice Skupštine opštine (SO) Bar koja je prekinuta 24. aprila, odbornici vladajuće koalicije danas su sa 22 glasa "za" usvojili Odluku o prenosu ovlašćenja na Vladu Crne Gore za valorizaciju urbanističke parcele UP 2 po DUP-u "Topolica III-Izmjene i dopune".

Protiv su bila tri odbornika opozicije.

Ova namjera vlasti nedavno je bila meta oštrih kritika barske opozicije, iz čijih su redova insistirali da takvi potezi ni u kom smislu ne mogu biti u interesu Opštine.

Odluku prati amandman odbornika Socijaldemokratske partije (SDP) Dragana Vojvodića da opštinsko zemljište u sklopu parcele ne može biti prodato ispod 380 eura po kvadratnom metru, te zaključak sa Kolegijuma da članovi Tenderske komisije u ime Opštine Bar budu glavni administrator Opštine Zoran Radojičić i opštinski sekretari za imovinu i uređenje prostora Vido Dabanović i Nikoleta Pavićević.

Nominovani članovi komisije iz opozicionih redova - Vasilije Lalošević (SNP) i Vojvodić odbili su članstvo, pozvavši se na privatne obaveze, pa je usvojen predlog predsjednice odborničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Branke Nikezić da predsjednik Opštine imenuje dva člana iz skupštinskog sastava.

Usvojen je i predlog Nikezić da se budući investitor ugovorom obaveže da počne gradnju hotela u roku od jedne godine od dana zaključenja ugovora, da je završi za pet godina i da uloži 40 miliona eura.

"Čemu navalica da ovo što prije otuđimo, a da kao vlasnici ne možemo da kontrolišemo ni prodaju ni cijenu? Neću biti maliciozan da komentarišem ovu žurbu, ali niko od vas (odbornika vlasti) ne bi za prodaju svoje imovine želio da mu odlučuje neko drugi. Ovo je centralna lokacija u našoj opštini, od nje nema bolje, a većinu u tenderskoj komisiji treba da čine predstavnici Opštine Bar", rekao je odbornik Demokratskog fronta (DF) Dejan Đurović.

Lalošević je istakao da je na Kolegijumu zajednički konstatovano da "svi mi moramo ispred sebe imati interes grada", i naveo pored ostalog da Vojvodićev amandman "ide u prllog tome da minimalna cijena bude povoljnija".

"Nepoznanica je kako će sve ovo biti na kraju, hoće li biti prodaje stanova kao što je rekao odbornik (Miloš) Šušter (URA). Ovdje jeproblematično prenošenje ovlašćenja na Vladu, bez obzira na budući sastav tenderske komisije", naveo je pored ostalog Vojvodić.

"Hotel sa ovakvim sadržajima nam treba, sve procjene su rađene da bi se došlo do početne cijene koja će zavisiti od toga koliko je ko spreman da ponudi za ovu lokaciju. Ovaj tenderski proces se uvijek može zaustaviti i preko naših članova u tenderskoj komisiji i preko informacija o njenom radu, što ćemo s posebnom pažnjom pratiti", kazao je predsjednik Skupštine opštine (SO) Bar Mićo Orlandić.

"Ova imovina je čuvana decenijama, ne čudi da se o njoj govori ovako emotivno i nema Baranina koji je ne svojata kao da je njegova. Svi se radujemo hotelu sa pet zvjezdica i znamo da je Baru potreban, a tu nema razlike između pozicije i opozicije, na to treba da gledamo istovjetno", kazala je Nikezić.

Božo Janković (DPS) rekao je da se radi o odluci "koja mijenja izgled Bara" i koja u ovaj grad treba da dovede "veliki brend i minimum 50 miliona eura investicija, uz zapošljavanje dvjesta mladih".

"Investitor koji kupi parcelu, ne može mijenjati plan Vlade", rekao je Janković.

Jovan Popović (DPS) akcentovao je velike direktne i indirektne uticaje ove investicije na turističku privredu grada, privlačenje turista visoke platežne moći, dodajući da su Baru za pozicioniranje na turističkoj mapi neophodni hoteli sa pet zvjezdica.

"Siguran sam da ćemo dobiti renomirani objekat kakav grad zaslužuje", rekao je Popović.

Nikica Purlija (DPS) je navela i da hoteli sa pet zvjezdica gradu obezbjeđuju potpuniju vanpansionsku ponudu.

"Prilikom donošenja ovakvih strateških odluka moramo biti proaktivni i okrenuti budućnosti", navela je Purlija.

Bonus video: