Moskva: Presuda usmjerena na obračun sa protivnicima vlasti

"Ovaj neprijateljski korak može samo da pogorša rusko-crnogorske odnose koji su i bez toga na najnižem istorijskom nivou", navodi se u odgovoru ruskog ministarstva vanjskih poslova
8715 pregleda 21 komentar(a)
Zgrada ruskog Ministarstva vanjskih poslova: Ilustracija, Foto: Wikimedia Commons
Zgrada ruskog Ministarstva vanjskih poslova: Ilustracija, Foto: Wikimedia Commons

Rusko ministarstvo spoljnih poslova smatra da je presuda podgoričkog Višeg suda, u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, usmjerena na obračun sa protivnicima vlasti u Crnoj Gori.

Odgovor ruskog ministarstva uslijedio je na upit novinske agencije EurAsia Daily.

"Ponovo, kategorički odbacujemo mogućnost zvanične umiješanosti ruske strane u inkriminišućim pokušajima organizacije ilegalnih aktivnosti i smatramo da su takve optužbe u potpunosti neosnovane.

Sudsku odluku vidimo kao pogodan element unutarpolitičke borbe usmjerene na uklanjanje protivnika sadašnje vlasti.

Ovaj neprijateljski korak može samo da pogorša rusko-crnogorske odnose koji su i bez toga na najnižem istorijskom nivou", navodi se u odgovoru ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Presudama Višeg suda u Podgorici ruski državljanin Eduard Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, a Vladimir Popov na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ista krivična djela.

Dvojica lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora u slučaju poznatom kao "Državni udar".