Funkcioneri piju dobro na račun građana

Na Žabljaku preferiraju vinjak, u Beranama šljivovicu, a u danilovgradskoj upravi za 143 radna dana popili 53 flaše “Martela”, 46 “Chivas Regala”, 31 “Johnnie Walker Red Labelsa”, jednu manje “Ballantinesa” i 19 “Baileysa” U Budvi, Baru, Rožajama i Mojkovcu nijesu pili o trošku građana, u 10 lokalnih uprava ćute o tome
12731 pregleda 27 komentar(a)
Prijemi rijetko proteknu bez čašice (ilustracija), Foto: Shutterstock
Prijemi rijetko proteknu bez čašice (ilustracija), Foto: Shutterstock

U kabinetima opštinskih funkcionera goste mahom dočekuju sa čašicom ljute, a karte pića razlikuju se od grada do grada - na Žabljaku niz grlo najbolje klizi vinjak, a u Danilovgradu francuski konjak “Martel”.

U zavisnosti od pića kojim su nazdravljali, razlikuju se i troškovi za alkohol plaćeni iz budžeta. I dok neki ne troše novac građana za alkohol, pojedini predsjednici opština nerijetko goste ispraćaju sa flašama pića, ali za to ne otvaraju svoj novčanik.

Bivši predsjednik Opštine Danilovgrad, Branislav Đuranović,za sedam mjeseci prošle godine, dozvolio je da se iz budžeta naruči 176 flaša skupocjenog pića, za koje je ceh bio 4.771,55 eura. Računajući praznične i dane vikenda, u toj Opštini pili su više od flaše dnevno - za 143 radna dana, “stukli” su 53 flaše “Martela”, 46 “Chivas Regala”, 31 “Johnnie Walker Red Labelsa”, jednu manje “Ballantinesa” i 19 flaša “Baileysa”.

Od tog dana, novo rukovodstvo Opštine na čelu sa Zoricom Kovačević ukinulo je kupovinu alkohola iz opštinske kase. Isto su učinili i na Žabljaku. Iako su svakodnevno u zgradi Opštine nazdravljali vinjakom koji košta oko 10 eura i za 15 mjeseci 2018. i 2019. godine popili 2.209,24 eura, nakon pitanja “Vijesti” prvi čovjek grada podno Durmitora Veselin Vukićević zabranio je da se novcem građana kupuje alkohol.

Iako su nezvanično potvrdili da je najviše novca otišlo na vinjak, u zvaničnim odgovorima nijesu htjeli da napišu što se pilo tokom sniježnih žabljačkih dana.

Kazali su da su u 2018. godini za potrebe kancelarije predsjednika i potpredsjednika Opštine utrošili 364,19 eura na ime kupovine alkoholnih pića.

“Alkoholna pića su kupljena za potrebe posjeta brojnih delegacija koje su posjetile Opštinu u 2018. godini, i koktela koji su organizovani povodom otvaranja projekata, uručenja donacija Opštini Žabljak, raznih događaja i posjeta. Takođe, dio pića, na koja je utrošen novac za potrebe ove dvije kancelarije, kupljena su za poklone predstavnicima ambasada, diplomatskih predstavnika, predstavnika donatora i institucija koje su doprinijele relizaciji projekata i poslova važnih za Žabljak. Treba napomenuti da je, saglasno evidenciji koju vodi služba predsjednika, predsjednik Opštine u 2018. godini, primio oko 630 stranki”, piše u odgovorima.

Žabljački odbornici popili 884,76 eura

Mnogo više te godine popili su odbornici. Za potrebe službe Skupštine opštine Žabljak utrošeno je 884,76 eura. Iz Vukićevićevog kabineta pojasnili su da su alkoholna pića kupljena za potrebe organizovanja koktela za odbornike koje je ta služba organizovala:

“Povodom prve sjednice SO Žabljak u godišnjem zasjedanju, konstituisanja novoizabranog lokalnog parlamenta, izbora predsjednika Skupštine i predsjednika Opštine, završne sjednice u godišnjem zasjedanju, itd…Takođe, pića su kupljena i za potrebe posjeta određenih delegacija ovoj službi i SO Žabljak u 2018. godini, kao i pojedinih svečanih događaja i kao poklone prilikom posjeta drugim opštinama sa kojim sarađujemo”.

Žabljački Sekretarijat za finansije i ekonomski razvoj potrošio je 26,64 eura na alkohol, a obrazložili su da je to bilo za potrebe posjeta predstavnika drugih opština, pojedinih delegacija... U Sekratarijatu za uređenje prostora, zaštitu životne sredine i komunalno stambene poslove, koji je za alkohol potrošio 198,08 eura, cugali su predstavnici drugih opština, pojedinih delegacija, predstavnici obrađivača planske i projektne dokumentacije, potencijalni investitori... Mimo toga, sekretar tog sekretarijata, novcem građana plaćao je i flaše koje je nosio na dar prilikom posjeta sekretarijatima za uređenje prostora drugih opština. “Za potrebe službe glavnog administratora utrošeno je 248,30 eura na ime kupovine alkoholnih pića, za potrebe posjeta pojedinih delegacija i predstavnika drugih opština”, odgovorili su iz Opštine Žabljak.

U 2019. godini, zaključno sa 31. martom, za kupovinu alkoholnih pića potrošili su 487,27 eura.

“Pića u 2019. godine, kupljena su u istu svrhu kao u 2018. godini”, pojasnili su.

Vukićević je “Vijestima” rekao da je tada i zabranio da se opštinskim novcem kupuje alkohol.

Cetinjani piju vino i kratka pića

Osamsto eura manje u istom periodu potrošili su i u Prijestonici Cetinje, ali su naglasili da nijesu popili sve:

“Prijestonica Cetinje je prošle i u prva četiri mjeseca ove godine naručila piće ukupno vrijedno oko 1,4 hiljade eura. Prema podacima Službe za zajedničke poslove Prijestonice Cetinje, troškovi nabavke alkoholnog pića za 2018. i četiri mjeseca ove godine manji su za 45 odsto u odnosu na 2017. godinu. Nabavljeno piće nije potrošeno, već se dio nalazi na zalihama, zbog potrebe da se odgovori na zahtjeve protokola”, kazali su iz kabineta gradonačelnika Cetinja Aleksandra Kašćelana.

Oni su kazali da su kupovali vino i kratka domaća i strana pića, ne precizirajući koja ni nakon dodatnog upita, ali i da su ih služili prilikom zvaničnih prijema Prijestonice Cetinje, nakon važnih skupova, sjednica, konferencija, susreta sa domaćim i međunarodnim učešćem, i konferencija za medije...

“Kao i nakon više od deset zasjedanja lokalnog parlamenta i godišnjih zasjedanja nacionalnog parlamenta, i prilikom protokolarnih susreta uprave Prijestonice Cetinje sa najvišim domaćim i stranim zvaničnicima. Pravo nabavke pića imaju služba gradonačelnika Prijestonice Cetinje, služba Skupštine, biznis centar i služba za zajedničke poslove. Novac za nabavku planira se godišnjim budžetom, a nabavke sprovode kroz redovne tenderske procedure”, pojasnili su oni.

Beranci, prema odgovorima dostavljenim “Vijestima”, najviše vole da cugnu šljivu, za koju su prošle godine dali 568, od ukupno 976,03 eura potrošenih iz opštinske kase za nabavku alkohola. Te godine kupili su 18 flaša viskija od 0,7 litra, za koji su platili 285.78 eura, za 77 litara šljive platili su 568 eura, za pet litara crnog vina 12.25, a za isto toliko litara bijelog vina osam eura. Prošle godine kupili su i 144 Nikšićka piva od 0,33 litra, koje su platili 102 eura. Od početka 2019. godine do 10. maja kupili su tri viskija od 0,7 litara i platili ih 39 eura, a 30 eura dali su za pet litara loze.

Beranci prošle godine organizovali 15 koktela

Iz Opštine Berane objasnili su da “iz razloga zadovoljenja potreba pružanja internih ugostiteljskih usluga za svoje zaposlene, radi organizovanja raznih svečanosti, prijema i koktela, i u protokolarne svrhe”, svake godine preko ovlašćenih dobavljača, sa kojima su prethodno potpisani ugovori o javnoj nabavci, obezbjeđuju određene količine bezalkoholnih i alkoholnih pića, prehrambenih i drugih proizvoda.

Tvrde da na godišnjem nivou organizuju veliki broj manifestacija, svečanosti, prijema zbog kojih se organizuju i kokteli... Pojasnili su da koktele organizuju povodom svečane sjednice skupštine opštine Berane - povodom 21. jula i Dana opštine Berane, povodom novogodišnjih i božićnih praznika, završetka kulturne manifestacije “Đinđuva ladica po trgu prosta”, povodom dodjele godišnjih nagrada najboljim sportistima Berana, stipendija najboljim studentima.

Nazdravljaju i na svečanom novogodišnjem koktelu za zaposlene u lokalnoj upravi, ali i tradicionalnom svečanom koktelu za predsjednike i predstavnike mjesnih zajednica opštine Berane. “Takođe, do 2019. godine, za potrebe organizacije raznih kulturnih manifestacija, likovnih izložbi, pjesničkih i poetskih večeri, pozorišnih predstava i slično, u organizaciji JU Polimski muzej i JU Centar za kulturu, Opština Berane preko službe za zajedničke poslove je nabavljala i obezbjeđivala određene količine alkoholnih i bezalkoholnih pića i hrane, na ime posluženja i povodom održavanja kotela”, odgovorili su iz Opštine kojom rukovodi Dragoslav Šćekić. Naglasili su da su prošle godine održali 15 koktela.

Bjelopoljci pili vino i viski, Tivćani samo vino

Za razliku od komšija iz Berana, Bjelopoljci su 2018. godine iz opštinske kase izdvojili 118,33 eura za alkohol.

Prema ugovoru od 22. februara te godine sa kompanijom “Voli”, a po prethodno sprovedenom postupku javne nabavke, kupili su šest viskija i paket u kom je bilo šest flaša vina.

“Za period od 1. 1. 2019. do danas – Opština Bijelo Polje nije naručivala alkoholna pića”, odgovorili su prije nekoliko dana iz kabineta predsjednika te Opštine Petra Smolovića.

Iz kase tivatske Opštine kojom rukovodi Siniša Kusovac prošle godine na alkohol nije potrošen ni cent. Od početka ove godine potrošili su skoro 300 eura za te svrhe.

“U 2018. godini nije bilo naručivanja alkoholnog pića, dok je u 2019. za protokolarne potrebe naručeno crno vino (Vladika i Barik - 24 flaše) u iznosu od 281,64 eura”, odgovorili su iz Tivta.

Opštinari iz Plužina prošle godine pili su voćne rakije, pivo i vino, za što su iz lokalne kase dali 111,9 eura.

Iz kabineta Mijuška Bajagića odgovorili su da su 2018. godine kupili jedan “crnogorski vranac” za koji su dali 2,4 eura, dva “podgorička bijela vina” koja su platili 4,6 eura, dok su 36 eura platili 20 komada Nikšićkog piva od 0,5 litara.

Novcem građana kupili su tri “takovo kajsije” od po 0,7 litara za koje su dali 37,2 eura, tri “viljemovke” koje su platili 42 eura i 10 centi, ali i jednu rakiju dunju koju su platili 12,6 eura. Od početka 2019. godine potrošili su 15,8 eura na jedan “Balantajns”.

Kolašinci uštedjeli zbog zdravica

Iz kabineta predsjednika kolašinske Opštine Milosava Bata Bulatovića objasnili su da su vlast u tom gradu preuzeli polovinom oktobra 2018. godine i da nijesu imali troškove oko kupovine alkoholnog pića:

“I zbog kratkog vremena do kraja kalendarske godine i zbog ‘zdravica’ koje su korišćene kada bi se ukazala potreba da se posluže gosti u kabinetu predsjednika”.

Objasnili su, međutim, da su do kraja aprila 2019. za kupovinu alkoholnih pića potrošili 214 eura iz budžeta. Iz te Opštine ističu da su dominantno kupovali vinske komplete koje koriste “kada treba poklonom predstaviti Crnu Goru”.

“To se koristi prilikom međunarodnih susreta, posjeta, priprema bratimljenja ili statusa prijateljstva sa gradovima u inostranstvu”, piše u odgovoru.

Kazali su i da je konzumiranje pića u Bulatovićevom labinetu svedeno na najmanju mjeru, jer on vodi zdrav i sportski život:

“Pa se gosti češće odluče za sokove ili neku od kolašinskih flaširanih voda. Naravno za sve goste koji izraze takvu vrstu želje, natoči se čašica kvaltetnog stranog ili domaćeg alkoholnog pića”.

Za razliku od njih, čelnici Opštine Plav ove godine nijesu stavljali ruku u kasu da bi kupili alkohol.

Prošle godine na alkoholna pića potrošili su 73,6 eura, a to piće naručeno je za proslavu Dana opštine, kazali su iz kabineta Mirsada Bajraktarevića.

U Budvi, Baru, Rožajama i Mojkovcu nisu pili na račun građana

Građani Budve, Bara, Rožaja i Mojkovca nijesu plaćali alkohol za čelnike tih opština, njihove saradnike i goste.

Iz kabineta Marka Bata Carevića kazali su da za potrebe Opštine Budva nijesu nabavljali alkohol ni prošle, ni ove godine.

Slični odgovori stigli su i iz kabineta Dušana Raičevića, Ejupa Nurkovića i Ranka Mišnića.

Nurković je pojasnio da ta Opština u 2018. i 2019. godini nije naručila niti jedno alkoholno piće.

“Za potrebe Opštine Bar nije vršena nabavka alkoholnih pića”, kazali su iz Raičevićevog kabineta.

Iz Mišnićevog su rekli da “Opština Mojkovac u prethodnom periodu nije vršila nabavku alkoholnih pića za svoje potrebe”.

Vuković, Grbović i Vujačić ćute o alkoholu

Da li i koliko alkohola piju o trošku građana “Vijestima” nijesu odgovorili iz deset crnogorskih opština.

Odgovori nijesu stigli iz kabineta gradonačelnika Glavnog grada Ivana Vukovića, Nikšića Veselina Grbovića, Petnjice na čijem čelu je Samir Agović, Andrijevice na čijem čelu je Srđan Mašović.

Na pitanja nijesu odgovorili ni iz Kotora kojim još upravlja Vladimir Jokić, iz kabineta predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića, Šavnika Mijomira Vujačića.

Nepoznato je i da li građani Pljevalja, Ulcinja i Gusinja plaćaju alkohol lokalnim funkcionerima, jer odgovori nijesu stigli ni iz kabineta Mirka Đačića, koji je nedavno podnio ostavku, ali ni iz kabineta njegovih kolega Lora Nrekića i Anele Čekić predsjednice Gusinja.

Bonus video: