Drljević: Građani Bijelog Polja dobiće savremeni sistem za prečišćavanje otpadnih voda

“Sama činjenica da osnov opšte razvojne politike države upravo razvoj na lokalnom nivou, ukazuje da lokalne samouprave imaju važnu ulogu u dijelu planiranja, pripreme, finansiranja i sprovođenja važnih razvojenih projekata, a pored političkog aspekta procesa pristupanja, za građane svih opština pa i Bijelog Polja posebno su važni program koje kroz pretpristupnu podršku finansira EU”, kazao je Drljević
243 pregleda 0 komentar(a)
Sa debate u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Sa debate u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 27.05.2019. 16:35h

Glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević je kazao da Bijelo Polje spada u opštine koje su na vrijeme prepoznale benefite koje donose različiti programi Evropske Unije, jer je u prethodnom period pokazalo značajne kapacitete u povlačenju sredstava.

On je to kazao danas na debati “Uloga lokalnih samouprava u pristupnim pregovorima”.

“Sama činjenica da osnov opšte razvojne politike države upravo razvoj na lokalnom nivou, ukazuje da lokalne samouprave imaju važnu ulogu u dijelu planiranja, pripreme, finansiranja i sprovođenja važnih razvojenih projekata, a pored političkog aspekta procesa pristupanja, za građane svih opština pa i Bijelog Polja posebno su važni program koje kroz pretpristupnu podršku finansira EU”, kazao je Drljević.

On je podsjetio da je upravo te programe iskoristila bjelopoljska Opština, za razvoj komunalne infrastrukture u gradu, od kojih su dva projekta završeni a jedan odobren, za šta je EU opredijelila 6,6 miliona eura bespovratne pomoći.

“Uz ova ulaganja građani Bijelog Polja dobiće savremeni sistem za prečišćavanje otpadnih voda, a riješen je i problem gradske parking infrastrkture”, rekao je Drljević.

U periodu od 2007. godine do danas, javne ustanove i organizacije sa teriotirije opštine Bijelo Polje učestvovale su u 15 projekata prekogranične saradnje, oblastima socijalne inkluzije, zdravlja, zaštite životne sredine, obrazovanja i kulture, čija je ukupna vrijednost 2,2 miliona eura a u toj opštini su u toku dva prekogranična projekta “teška 418 hiljada eura”.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović je kazao da pripadnost i opredijeljenost naše države ka ujedinjenoj Evropi potvrđuje i naš status lidera u pregovorima o pristupanju.

“Ostvarili smo izuzetan napredak tokom proteklih godina i u pogledu zakonske reforme i izgradnje institucija, a u ovoj priči lokalne uprave, kao servisi građana, moraju imati zapaženu ulogu”, kazao je Smolović dodajući da lokalna uprava daje snažnu podršku državnoj opredijeljenosti za članstvo u EU.

Smolović je podsjetio na projekat izgradnje kolektora, koji je jedan od najznačajnijih projekata u opštini, koji se realizuje iz sredstava EU.

“Ukupna vrijednost projekta koji se radi po fazama je 25 miliona eura. Pored kolektora sredstvima EU je izgrađena parking garaža, kao i projekti “Ekološka valorizacija proizvoda u graničnom području”, vrijednosti 242.541,18 eura, “Kroz kulturu i turizam do boljeg partnerstva”, vrijednosti 249.587,62 eura ,“Osnaživanje ekonomskog razvoja kroz održivo upravljanje vodnim resursima” 74.463,00 eura. Šefica Radne grupe za poglavlje 22 – Regionalna politika i koordinacija strukurnih instrumenata i Ivana Vujošević je istakla da će saradnja sa opštinama biti intezivirana naročito tokom priprema za buduće strukturne fondove .

Bonus video: