Upravni sud 7. juna raspravlja o smjeni Jokića

U petak mjesec od smjene, tužba bivšeg predsjednika SO Kotor tretira se kao hitna
1606 pregleda 1 komentar(a)
Pozvana kao tužena: Dragica Perović, Foto: SO Kotor
Pozvana kao tužena: Dragica Perović, Foto: SO Kotor

Rasprava u Upravnom sudu po tužbi bivšeg gradonačelnika Skupštine Kotora Vladimira Jokića (Demokrate) zakazana je za 7. juni, a predmet je u rad dobila sutkinja Ana Perović Vojinović.

Jokić je tužbu podnio nakon što je u pauzi sjednice SO Kotor smijenjen glasovima odbornika DPS-a, LP, HGI, SD i SDP.

U petak 24. maja je navršeno mjesec dana od njegove smjene, a Zakon o lokalnoj samoupravi propisuje da bi u tom slučaju trebalo da bude izabran njegov nasljednik ili da Vlada uvede prinudnu upravu po isteku od 30 dana.

Jokićeva tužba se u sudu tretira kao hitna.

Kao stranka u postupku na sjednicu Upravnog suda pozvana je i predsjednica lokalnog parlamenta Dragica Perović (DSS), koja je u ovom slučaju tužena strana jer Jokić smatra da je nezakonito razriješen.

U odgovor Perovićeve na tužbu, u koju su “Vijesti” imale uvid, objašnjava se da je 24. aprila bila sjednica SO i da je na dnevnom redu bila inicijativa za smjenu gradočelnika. Prije same sjednice klub odbornika SDP-a, koji je inicirao smjenu, predložio je da se izabere v. d. predsjednika opštine.

Perovićeva tvrdi da je to bio nablagovremen predlog, te da je zato dala pauzu nakon početka sjednice. U tom intervalu DPS, SDP, HGI, SD i LP smjenili su Jokića. Prije toga, kako je ranije objavljeno, on je razriješio svog potpredsjednika Branka Nedovića (SDP) jer je vjerovao da on hoće da ga naslijedi, odnosno da bude izabran.

Komentarišući Jokićevu smjenu Perovićeva je u odgovoru na tužbu Upravnom sudu navela da je ona “nezakonita”, te da nijesu ni postojali razlozi za nju.

U inicijativi SDP–a za smjenu pisalo je da je Jokić donosio nezakonite odluke. Povod je bila njegova podrška vladinom planu za koncesije u Luci Kotor.

Perović nije dobila odgovor Ministarstva javne uprave, DPS još malo čeka

Dragica Perović do juče, kako je potvrdila “Vijestima”, nije dobila mišljenje Ministarstva javne uprave (MJU) kako da postupi. Ona je stav tražila jer ima inicijativu za zakazivanje sjednice za izbor novog gradonačelnika Kotora i za produženje mandata Jokiću, do odluke Upravnog suda. Perovićeva je pismo MJU uputila 20.maja.

Zakazivanje sjednice za izbog gradonačelnika tražio je DPS sa partnerima, koji je predložio šefa kotorskog DPS-a Željka Aprcovića za to mjesto. Iz odbora te partije u Kotoru rečeno je medijima da će oni još kratko čekati Perovićevu a onda povući određene poteze.

DPS je u inicijativi za izbor gradonačelnila naveo da će njihov kolega zakazati sjednicu ako to Perovićeva ne učini u zakonskom roku.

Bonus video: