Bošković: Iza protesta nije zaštita Sinjajevine, već potreba da se onesposobi Vojska

Ministar odbrane Bošković je rekao da će ministarstvo u saradnji sa nadležnim institucijama obezbijediti transparentan sistem monitoringa životne sredine
6273 pregleda 25 komentar(a)
Bošković u Skupštini (arhiva), Foto: Boris Pejović
Bošković u Skupštini (arhiva), Foto: Boris Pejović

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da se na Sinjajevini neće graditi vojni objekti niti koristiti sredstva koja mogu ugroziti životnu sredinu. On je rekao da će ministarstvo u saradnji sa nadležnim institucijama obezbijediti transparentan sistem monitoringa životne sredine.

„Na početku izgradnje auto puta Smokovac-Mateševo se koristilo više eksloziva istog tipa nego što bi se za godinu dana potrošilo za vrijeme bojevih gađanja vojske Crne Gore. Toliko o tome da ovo može da uništi ili zagadi okolinu. Tamo se jedino može promjeniti kvalitet života i to na bolje, jerće infrastuktura biti bolja“, kazao je Bošković odgovarajući na pitanje Andrije Nikolića (DPS).

Na Nikolićevu primjedbu da se dio javnosti protivi izgradnji vojnog pologona na Sinjajevini „što je zloupotrebljavano u manipulativne svrhe“, Bošković je rekao da se na Sinjajevini neće ništa graditi. On je pojasnio da će vojni poligon biti 18 sa šest kilometara i da će vojska tamo sprovoditi taktičku obuku i vježbe gađanja, ali ne od maja do oktobra.

„Sinjajevina je za vojne vježbe korišćena osamdesetih godina prošlog vijeka, a sredinom osamdesetih je rađena studija ne samo za strelišni nego i poligon za avijaciju i protiv-vazdušnu odbranu“, kazao je on.

Bošković je kazao da svaka vojska ima poligone za vježbanje pa mora i crnogorska. On je kazao da iza protesta protiv izgradnje poligona nije zaštita Sinjajevine, nego potreba da se onesposobi vojska Crna Gore.

„Ovdje nije u pitanju devastacija Sinjajevine jer ništa nećemo graditi, već ćemo samo puteve da popravimo. Životnu sredinu nećemo ugrožavati, jer nismo ni tamo gdje je uništavano oružje. Vaša vojska je u Beogradu a ne u Crnoj Gori“, kazao je on.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović je kazao da se na Sinjajevini gradi vojni poligon i baza, uprkos protestima građana. On je istakao da JNA nikad nije koristila Sinjajevinu za obuku, već da je vojska tamo bila samo prilikom probijanja lokalnog puta.

„NATO je pikirao tu teriotoriju i tu se planira izgradnja njihovog aerodroma i baze. Neka bude da sam ja pogrešno shvatio. Ono što je NATO zacrtao oni će do kraja i ispuniti“, kazao je Vučurović.

Bonus video: