Đukanović: S pravom se potencira pitanje vladavine prava

Đukanović je istakao da je Crna Gora pokazala da unapređuje svoju stabilnost u “nimalo lakim uslovima”
4032 pregleda 13 komentar(a)
Đukanović, Foto: Filip Roganović
Đukanović, Foto: Filip Roganović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da u izvještaju o napretku Crne Gore nema ništa neočekivano i da se s pravom potencira pitanje daljeg unapređenja vladavine prava.

On je, odgovarajući na novinarsko pitanje šta država čini da se riješe problemi u oblasti korupcije, organizovanog kriminala i slobode medija za koje se godinama u izvještajima u napretku potencira da nema konkretnih koraka, kazao da je cijeli region prepun raznih deficita “koji nas onemogućavaju da dođemo do krucijalnog cilja - evropskog kvaliteta života”.

Đukanović je kazao da su dva ključna deficita -znanja i vladavine prava, navodeći da smo u prethodnom periodu bitno unaprijedili stanje u tim oblastima, posebno u oblasti vladavine prava. Naglasio je da ima još otvorenih pitanja koja treba rješavati.

“Ovdje se potenciraju određeni društveni problemi. Tačno je da smo imali nekih problema koji su s pravom dobili veliki publicitet. Tako je uvijek kada se neko od javnih poslenika, u ovom slučaju medijskih poslenika nađe na udaru nekog neodgovornog pojedinca. To je velika šteta za jedno društvo koje je demokratsko i pretenduje da bude demokratsko. Država se prema tome odnosi ne kao prema običnom problemu, nego kao prioritetnom problemu, da smo ne samo u zakonodavnoj sferi, nego i u konkretnim aktivnostima državnih organa...pokazali efikasnost u reagovanju i rješavanju tih problema”, kazao je Đukanović.

Đukanović je istakao da je Crna Gora pokazala da unapređuje svoju stabilnost u “nimalo lakim uslovima”:

“Znamo da od 2016.godine imamo izrazitu opstrukciju, prije svega, domaćih politčkih subjekata...”.

On je kazao da će mu većeras šef delegacije EU Aivo Orav uručiti izvještaj i da će detaljno analizirati svaki stav u izvještaju.

“Članstvo u EU je naš prioritet i kao što znate, to nije nikakva trka sa vremenom. To je želja da budemo dio tog sistema vrijednosti. Moramo svi u društvu biti svjesni da će sada odjednom od jednog do drugog izvještaja biti primjećivani manji pomaci, nego u prethodnom periodu, zato što smo u međuvremenu napravili ozbiljan iskorak”, kazao je Đukanović.

On je kazao da je Crna Gora ne samo u statističkom, nego u suštinskom iskazu, zemlja lider u procesu pregovora.

Bonus video: