Pahor: Slovenija će podržati Crnu Goru na njenom evropskom putu

Crna Gora je uzor stabilne države. Čestitamo na tome kako pregovori teku. Treba doći do cilja i oko toga ćemo pomoći, kao prijatelji Crne Gore, poručio je Pahor
1163 pregleda 4 komentar(a)
Predsjednik Slovenije Borut Pahor, Foto: Filip Roganović
Predsjednik Slovenije Borut Pahor, Foto: Filip Roganović

Slovenija će se i dalje zalagati za evropsku perspektivu regiona, a Crnu Goru, koja je uzor stabilne države, podržaće na njenom evropskom putu, poručio je predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Pahor, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, naveo je da se povećala vjera u Crnu Goru i njenu evropsku budućnost.

On je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, kazao da je Crna Gora veoma pozitivno iznenađenje kada su u pitanju pregovori sa Evropskom unijom (EU).

"Crna Gora je uzor stabilne države. Čestitamo na tome kako pregovori teku. Treba doći do cilja i oko toga ćemo pomoći, kao prijatelji Crne Gore“, poručio je Pahor.

Prema njegovim riječima, širenje EU na Zapadni Balkan je geopolitičko pitanje.

Kako je naveo Pahor, prema nekim procjenama, u sljedećih pet godina politička volja za proširenjem EU na Zapadni Balkan, zbog problema Unije, biće manja.

„Naš vizionarski pristup EU pomoći će da se ovaj dio Zapadnog Balkana vidi kao cijelina i atrkacija, a ne kao nekakav strah. Od napretka ćemo imati koristi svi“, kazao je on i dodao da treba obezbijediti da Unija pitanje proširenja zadrži u okviru agende, ako ne i na samom vrhu.

Na samitu krajem juna, naveo je Pahor, može se očekivati napredak Albanije i Makedonije.

„Pred nama je mnogo posla, al i dalje ćemo se zalagati za evropsku perspektivu regiona“, poručio je on.

Na pitanje kako ocjenjuje evropsku integraciju Crne Gore, Pahor je odgovorio da nijesu očekivali da će ona u tako kratkom vremenu postići toliko i da je važno da se proces nastavlja.

Komentarišući odnose između Crne Gore i Slovenije, on je kazao da su oni odlični i da se radi o kontaktu dva naroda koji imaju zajedničku tradiciju, međusobno se poznaju i žele jedni drugima da pomognu.

Đukanović je zahvalio Pahoru na vrlo istrajnoj politici podrške evropskoj perspektivi Crne Gore i ostatka Zapadnog Balkana.

„To je očekivano, imajući u vidu bliskost koju imamo. Odnosi između Crne Gore i Slovenije nikada nijesu prekidani, a tokom prethodnih 30 godina su unaprijeđeni“, naveo je on.

Đukanović i Pahor su se usaglasili da između Crne Gore i Slovenije nema otvorenih pitanja, kao i da praktično nema oblasti u kojoj dvije države već nemaju razvijene odnose.

„Mogli bi još poraditi na daljem unaprjeđenju ekonomske saradnje. Ta saradnja je razvijena, ali mislimo da je možemo dodatno pospješiti“, dodao je Đukanović.

On je naveo da je sa Pahorom razgovarao i o otvorenim pitanjima u regionu, kao što je dijalog između Prištine i Beograda.

„Imamo visok stepen podudarnosti u pogledu toga kako prevazilaziti te probleme. Saglasni smo u tome da region može rješavati svoje probleme u kontekstu evropske integracije“, kazao je Đukanović.

Kako je naveo, prije par dana završeni su izbori za Evropski parlament i svi su u dilemi kako će izgledati strateški pravac politike EU u narednom periodu.

„Vrlo smo zainteresovani da politika proširenja ne padne u drugi plan, ali koliko god mi bili zaiteresovani ne možemo to obezbijediti ukoliko tako ne bude mislila većina članica EU“, naglasio je Đukanović.

Kako je istakao, vrlo je važno da Slovenija, kao članica EU i kao država sa posebnim senzibilitetom za Zapadni Balkan tako misli.

Đukanović je dodao da su on i Pahor pokazali veliki interes da nastave saradnju u oblasti obrazovanja i nauke, zdravstva i kulture.

Bonus video: