SDP: Crna Gora na putu da izgubi status regionalnog lidera u integracijama

Navodi se da zabrinjava da država koja je sedam godina u pregovorima sa EU, po ocjeni EU, nema stvorene uslove za fer izbore
1376 pregleda 5 komentar(a)
SDP, Foto: SDP
SDP, Foto: SDP

Izvještaj Evropske komisije pokazuje brojne manjkavosti evropskog puta Crne Gore, opisujući reforme koje vlast sprovodi mnogo više kao simulirane nego kao stvarne, ocijenila je Socijaldemokratska partija (SDP).

Generalni zaključak je, kako se navodi, da je Crna Gora na putu da izgubi dosadašnji status regionalnog lidera u integracijama, koji je uglavnom služio vlastima kao sredstvo propagande i ućutkivanja kritičara.

"Sve ovo jeste i ohrabrenje budući da će naši evropski partneri sve više tražiti konkretne rezultate i primjenu reformi, prije svega političku volju koja po njima izostaje, nego što će se zadovoljavati pukom formom i ispraznim deklaracijama", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, kada se iste ocjene ponavljaju iz godine u godinu to je jasno nazadovanje u procesu.

"Kada vam svake godine saopšte da je korupcija dominantna u mnogim oblastima i kada u čak pet važnih poglavlja ostvarite i formalno nazadovanje onda je to znak za uzbunu", smatra SDP.

Navodi se da zabrinjava da država koja je sedam godina u pregovorima sa EU, po ocjeni EU, nema stvorene uslove za fer izbore i to samo nešto više od godinu prije redovnog izbornog termina.

Podsjeća se da je Crna Gora sedam godina u pregovorima a da još nije otvorili sva poglavlja, a za poglavlja 23 i 24 nijesu ispunjena privremena mjerila. "Radi ilustracije – Hrvatska je za manje od sedam godina završila čitav posao i pridružila se EU".

Kako se navodi, poslije sedam godina od afere Snimak EU ponavlja da nema političkih i sudskih pomaka u tom slučaju, iako se vrh vlasti trudi da se ova afera zaboravi.

"Ako se ovaj trend nastavi, i za aferu Kovertu možemo očekivati recimo 2026. iste ocjene kao sada za Snimak, a to je da nema pomaka", kaže se u saopštenju SDP-a.

Posebna su tema, kako se ističe, teške ocjene vezano za politički uticaj i političke smjene u RTCG i ultimativan zahtjev da se obnovi njena uređivačka nezavisnost.

"Svakom simuliranju mora doći kraj – problem je što Briselu ne možemo više prodati simulaciju, a sada u regionu ima očito drugih miljenika. Juče nam je Brisel u suštini saopštio da gubimo lidersku trku i u najgoroj evropskoj ligi", poručeno je iz SDP-a.