"JASNO SAVAKOME KO PROČITA IZVJEŠTAJ EK"

Božović: DPS udaljava Crnu Goru od Evropske unije

U Crnogorskoj se pitaju kako je moguće da je crnogorska vlast toliko suštinski udaljena od vrijednosti koje deklarativno zagovara, i da li pad Vlade kancelara Kurca ipak može biti primjer i za buđenje odgovornosti crnogorske političke elite
1033 pregleda 1 komentar(a)
Božović, Foto: Crnogorska
Božović, Foto: Crnogorska

Član Predsjedništva Crnogorske i predsjednik Opštinskog odbora Crnogorske u Tivtu Goran Božović saopštio je jutros da Demokratska partija socijalista udaljava Crnu Goru od Evropske unije.

"To je jasno kao dan svakome ko pažljivije pročita novi izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori. Evropska unija je poručila Vladi Crne Gore, a onda DPS-u kao ključnom konstituentu te Vlade, da je upravo ta partija najveći kočničar evropeizacije naše države i našeg društva. Dakle, svako ko vjeruje u evropsku budućnost Crne Gore u DPS-u ima svog velikog protivnika. I to nisam neđe zapisao ja, već se to zaključuje na osnovu zvaničnog dokumenta Evropske komisije", rekao je Božović.

On je dodao da nije bilo nužno da se sačeka izvještaj Evropske komisije da bi se to zaključilo.

Proteklih dana, tvrdi Božović, svjedočimo primjeru kako prosvjećeno društvo zapadne kulture rješava situaciju neodgovornog ponašanja najviših državnih zvaničnika i kako se definiše odgovornost u politici.

"Afera u kojoj se našao drugi čovjek Austrije, snimljen kako se u opijenom stanju prije dvije godine, ne znajući da je žrtva namještaljke, potencijalno izlaže korupciji, omogućila nam je da na praktičnom primjeru vidimo kako razvijena društva, sa visoko razvijenom kritičkom sviješću, tretiraju pojam odgovornosti. Iako ponašanje u navedenom snimku nije proizvelo koruptivne radnje, nakon objavljivanja snimka u javnosti, neprikosnoveni dugogodišnji lider Slobodarske partije i vicekancelar Austrije, svjestan da takvo ponašanje nije dostojno funkcija koje obavlja, momentalno podnosi ostavke na funkcije i izvinjava se građanima i članovima svoje porodice što ih je ‘osramotio svojim nedoličnim ponašanjem", izjavio je Božović, navodi se u saopštenju Crnogorske.

On je dodao da se to zove lična odgovornost, te da je ova afera došla glave i hvaljenom mandataru austrijske vlade, kancelaru Kurcu.

"Iako se stojički nosio sa državničkim izazovima, njegova Vlada je doživjela krah i slijede vanredni izbori. A to se zove objektivna odgovornost", naglašava Božović.

"Sa druge strane u crnogorskom društvu imamo aferu ‘Koverat’, eklatantan primjer narušavanja izborne volje na očigled svih građana, koju predśednik naše države i vladajuće partije lakonski relativizuje kazivanjem kako ‘svi to rade’, karakterišući nezakonite i nemoralne postupke kao prekršaj za koji je plaćena kazna. Bez izvinjenja, bez ostavki, ne ośećajući nikakvu odgovornost.“ ističe Božović.

U Crnogorskoj se pitaju kako je moguće da je crnogorska vlast toliko suštinski udaljena od vrijednosti koje deklarativno zagovara, i da li pad Vlade kancelara Kurca ipak može biti primjer i za buđenje odgovornosti crnogorske političke elite, zaključio je Božović.

Preporučujemo za Vas