Demokrate i URA istrajni da je bojkot Skupštine ispravna odluka

"I na šta se, zapravo, svodi to očekivanje od nas: da se prepucavamo sa dizačima ruku u parlamentu u vezi sa amandmanima na Zakon o kozmetičkim proizvodima, ako znamo da je usvajanje makar i najmanje sugestije opozicionih poslanika, koliko god ona bila smislena, rijetka koliko i prolazak Halejeve komete pored Zemlje? Očekuje li se od nas da dajemo legitimitet instituciji koja je izgrađena na aferama ‘Snimak’ i ‘Koverta’”, kazao je Krapović
6581 pregleda 24 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: Zoran Đurić
Dragan Krapović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.06.2019. 12:10h

Najuporniji “bojkotaši” parlamenta, Građanski pokret URA i Demokratska Crna Gora, istrajni su da je bojkot ispravna odluka, iako je u najnovijem Izvještaju Evropske komisije (EK) ocijenjeno da je potrebno aktivno učešće svih partija kako bi se ojačala parlamentarna odgovornost, nadzor izvršne vlasti i demokratska kontrola.

U najnovijem Izvještaju EK o napretku Crne Gore na putu u Evropsku uniju (EU), navodi se da je bojkot parlamenta oslabio nadzor Vlade, kvalitet debate i da su zbog toga skupštinski odbori uglavnom jednoglasno podržavali vladine predloge zakona.

“Aktivno i konstruktivno učešće svih partija je potrebno kako bi se ojačala parlamentarna odgovornost, nadzor izvršne vlasti i demokratska kontrola, kao i da bi se došlo do kvalitetnijih zakona”, piše u Izvještaju.

Potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović ocijenio je da ako se uzme u obzir da demokratija zaista podrazumijeva poštovanje institucija izgrađenih na principu poštovanja volje građana na slobodnim i poštenim izborima, pa tako i prevashodno odvijanje političke debate u parlamentu i ogromni doprinos koji opozicija može dati u najvišem zakonodavnom domu, nije teško razumjeti stav evropskih adresa i njihovih predstavnika u Crnoj Gori da je odsustvo poslanika iz Skupštine “razočaravajuće”.

“Međutim, ono na šta nikad ne dobijemo odgovor u razgovorima sa njima jeste da li oni zaista misle da se država u kojoj vlast nije nikada promijenjena na slobodnim i fer izborima, jer takvi izbori nikada nisu zapravo ni održani, može smatrati demokratskom državom”, istakao je Krapović.

On je kazao da Demokrate neće pristati da budu dekor u parlamentu i da simuliraju demokratiju, navodeći da je to čvrst i principijelan stav, koji je odmah nakon održanih parlamentarnih izbora zauzelo 39 poslanika, “da bi u odbrani takvog jedino pravednog stava ostalo svega desetak poslanika Demokrata i GP URA”.

Krapović je istakao da to od njih očekuju građani koji su im ukazali povjerenje, koje je “u ovom trenutku više nego duplo veće u odnosu na ono koje su zadobili 16. oktobra”:

“I naše snažno stremljenje da uđemo u Evropsku uniju samo je rezultat našeg promišljanja i jasne računice da će u nadnacionalnoj porodici evropskih država našim građanima biti bolje, a ne nikako našeg uskopartijskog interesa koji će EU integracije proklamovati da same sebi budu cilj, radi sticanja jeftinih poena”.

Krapović je kazao da i oni izražavaju čuđenje nerazumijevanjem njihovog stava i istrajavanja u bojkotu, kada znaju da su predstavnici EU i te kako imali sluha za dugotrajan bojkot Skupštine u Makedoniji. Nakon bojkota u Makedoniji je, kako je podsjetio, formirana nova demokratska vlada, koja je riješila jedno od najspornijih pitanja na tlu Evrope i “počela, da jezdi ka članstvu u EU, brže od svih kandidata”. “Bojkot može u Makedoniji, može u Albaniji, i na onaj povremeni u Srbiji se gleda kroz prste, a ne može u Crnoj Gori?... Razumijemo ih i mi ćemo na tom putu i dalje istrajavati, jače nego ikad, ali očekujemo i razumijevanje sa druge strane”.

Generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić ocijenio je da je izvještaj EK potvrdio da su mnoge ocjene opozicije bile ispravne, te da je naročito važan dio koji se odnosi na kvalitet rada plenuma i skupštinskih odbora:

“Iz ove perspektive sada, a posebno nakon ocjena koje imamo u Izvještaju o napretku imamo potvrdu da je bojkot parlamenta bio ispravna odluka”.

Skupština, kako je kazao, sve vrijeme ne ispunjava svoju osnovnu funkciju, kontrolnu ulogu u radu vlade i samo služi kao „protočni bojler“ gdje se izglasava gotovo sve ono što vlada podnese.

“Svjedoci smo da kvalitetne i suštinske debate skoro pa da nije ni bilo, nemamo sučeljavanje valjanih argumenata i sve je ovo precizno konstatovano Izvještajem. Ovo su u stvari prve konkretne ocjene koje su razbile tezu da je Crna Gora oaza demokratije. Jasno je stavljeno do znanja da se demokratija u crnogorskim institucijama zapravo samo simulira i da Brisel to od sada više neće tolerisati”.

Radovanić je naglasio da je posebno bitno što se u Izvještaju EK tretiraju afera „Koverat“ i Agencija za sprečavanje korupcije (ASK):

“Pominjanjem afere udaren je pečat na nelegalno finansiranje DPS-a i sada se više ne može osporiti činjenica da je i Evropska komisija to konstatovala u svom izvještaju. Navedeno je da ASK nije uradio previše na polju suzbijanja korupcije i da nisu na adekvatan način ispunili ono zbog čega su osnovani”.

Radovanić je ocijenio da su to sve zajedno prvi pokazatelji da je postojeća vladajuća elita teret u sprovođenju suštinskih i strukturnih reformi u Crnoj Gori.

Radovanić: Signali iz EU ukazuju da je vrijeme za reforme

Radovanić je ocijenio da signali iz EU nedvosmisleno ukazuju da je sazrelo vrijeme da se konačno nešto konkretno uradi na polju reformi i da sada sve otvorenije iskazuju želju da se aktivnije uključe u taj proces.

On je istakao da politička kriza u državi traje već duži period i da je dobro što će se međunarodna zajednica, kroz najavljenu medijaciju, više uključiti u njeno rješavanje:

“Crna Gora u velikoj mjeri kasni sa ispunjavanjem svoje evropske agende, izazovi su brojni i u stalnom porastu zbog čega svi koji žele dobro državi i njenim građanima ne smiju zatvarati oči pred problemima sa kojima se suočavamo. Krajnje je vrijeme da nagomilane probleme u društvu počnemo rješavati”.

Bonus video: