Đukanović: Osnovni prioriteti državne politike su dalja demokratizacija društva i intenzivni ekonomski razvoj

”Aktivnosti koje su u fokusu UN i UNDP, u značajnoj mjeri su podudarne sa strategijom razvoja Crne Gore i procesa pristupanja Evropskoj uniji”, kazao je Đukanović
491 pregleda 0 komentar(a)
Đukanović i Špoljarić Eger, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Đukanović i Špoljarić Eger, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Osnovni prioriteti državne politike su dalja demokratizacija društva i intenzivni ekonomski razvoj, a u tom okviru jasno se prepoznaje značaj prisustva i unapređenja saradnje sa UNDP i sistemom UN u cjelini, ocijenio je crnogorski predsjednik, Milo Đukanović.

On je primio pomoćnicu generalnog sekretara UN i regionalnu direktorku UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Mirjanu Špoljarić Eger.

Đukanović je ocijenio je da imamo mnogo razloga za obostrano zadovoljstvo, kao i da je u proteklom periodu jako dobro korišćena ekspertska i ukupna podrška UNDP-a koja je uvijek bila u funkciji demokratskog razvoja Crne Gore i ostvarivanja vanjskopolitičkih prioriteta.

On je naveo podršku reformskim procesima Generalnog sekretara Gutereša i namjeru Crne Gore da nastavi da svojim djelovanjem doprinosi realizaciji svih zadataka reforme, počevši od očuvanja mira do dostizanja ciljeva iz agende 2030.

”Aktivnosti koje su u fokusu UN i UNDP, u značajnoj mjeri su podudarne sa strategijom razvoja Crne Gore i procesa pristupanja Evropskoj uniji”, kazao je Đukanović.

On je dodao da Crna Gora ostaje otvorena da na linijama nove organizacije djelovanja Sistema UN u zemlji razmotri i dodatno oblikuje organizacionu strukturu koja će na najbolji način odgovoriti na kompleksnost implementacije Nacionalne strategije održivog razvoja i Agende 2030.

Kako se navodi, Đukanović je podsjetio da osnovni prioriteti državne politike ostaju dalja demokratizacija društva i intenzivni ekonomski razvoj, i da se u tom okviru jasno prepoznaje značaj prisustva i unapređenja saradnje sa UNDP i sistemom UN u cjelini.

Regionalna direktora UNDP Mirjana Špoljarić Eger iskazala je zadovoljstvo dolaskom u Crnu Goru i susretom sa Đukanovićem, naglašavajući izvrsnu saradnju sa crnogorskim državnim i lokalnim organima, na svim nivoima.

"Reforma kroz koju prolazi UN je prilika za još kvalitetniji rad, bolji fokus na suštinu mandata UNDP i jačanje veza sa Vladom", ocijenila je Špoljarić.

Dodala je da UNDP ostaje posvećen daljoj podršci kroz ulaganja u oblasti javnih politika koje su relevantne za region, posebno u pravcu izgradnje institucija, podrške institucionalnim reformama i daljem ozelenjavanju ekonomije koje će obezbijediti održivi rast.

"Uz predani rad možete predstavljati primjer nacionalizacije Agende 2030 u regionu", kazala je ona.

Špoljarić podsjetila je da Agenda pruža mogućnost da se ubrza plan pristupanja EU, istovremeno sa ostvarivanjem održivog razvoja koji će koristiti državi.

"U tom kontektu UNDP ostaje potpuno otvoren da u daljem periodu nastavi da zagovara i podržava Crnu Goru kao kandidata za članstvo EU, članicu Ujedinjenih nacija i značajnog faktora regionalne stabilnost", rekla je Špoljarić.

Bonus video: