Vlada prijeti službenicima, "nedodirljive" ne pominje

Objavljen spisak onih koji su tužili državu, civilni sektor upozorava na stigmatizaciju, šef vladinog biroa poručio da je ovo tek početak
178 pregleda 17 komentar(a)
Duško Marković, Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Duško Marković, Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 17.03.2018. 14:37h

Umjesto da se pozabavi odgovornošću funkcionera za milionske štete po budžet, poput slučajeva “Limenka” gdje je brat bivšeg premijera Aco Đukanović profitirao na tužbi protiv države, Vlada zastrašuje službenike koji na sudu traže uglavnom radna prava, ocijenili su juče iz NVO sektora i opozicije.

Na sajtu Vlade juče je objavljena informacija o sudskim postupcima u kojima postupa zaštitnik imovinsko-pravnih interesa i odlivu novca od 1. novembra do 31.decembra 2017. Dokument sa koga je po nalogu premijera Duška Markovića skinuta oznaka tajnosti, sadrži imena onih koji su lani tužili državu, a to su uglavnom službenici javne administracije.

Vlada je ranije najavila da je Marković zatražio da sa materijala do naredne sjednice Vlade ukloni oznaka tajnosti kako bi “građani znali kakav je odnos pojedinih državnih službenika prema državnom novcu”.

Do sada Vlada još nikada nije objavila imena funkcionera koji su Crnu Goru koštali mnogo više - kroz sumnjive prodaje i korupcionaške afere. Od toga ko je kriv za izgubljenih 10,5 miliona eura u slučaju “Limenka”, jer država nije poštovala ugovor o prodaji sa “kupcem” Acom Đukanovićem, pa do kampa Zlatica, koji je svojevremeno država prodala za 4,5 miliona eura, a kasnije kupila za skoro 8,5 miliona.

Do sada Vlada još nikada nije objavila imena funkcionera koji su Crnu Goru koštali mnogo više - kroz sumnjive prodaje i korupcionaške afere

Pravni zastupnik MANS-a Veselin Radulović ocijenio je da je “višestruko veći interes javnosti da zna na koji način Vlada i njen premijer donose odluke, ko su pravna lica koja duguju državi stotine miliona eura poreza i doprinosa i u kakvoj su vezi sa premijerom i izvršnom vlasti, ko su poreski insprektori koji su nevršenjem službenih dužnosti omogućili da poreski dug bude u tako velikom iznosu i da veći dio bude nenaplativ”.

On navodi da su se premijer i Vlada pobrinuli da te podatke nezakonito priglase tajnim “jer bi njihovim objavljivanjem svakako javnost mogla da vidi koliko izvršna vlast zapravo podriva finansijski sistem države i koliko je izvršna vlast odluke donosila u interesu države, a koliko u privatnim interesima određenih lica”.

Politički direktor GP URA Rade Milošević pitao je premijera Markovića zašto nije ovako burno reagovao kada je Aco Đukanović, tužio državu i od nje uzeo 10,5 miliona eura.

„Zašto u njegovoj Vladi i danas sjede ljudi koji su morali snositi odgovornost za ovu aferu, u javnosti poznatu kao ‘Limenka’? pita Milošević.

​Istraživačica NVO Institut Alternativa Milena Milošević za “Vijesti” kaže da oni ne mogu da dobiju ocjene zaposlenih državnih službenika ili izrečene disciplinske mjere protiv tužilaca zbog zaštite njihovih podataka.

Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Radenko Lacmanović rekao je juče da je Vlada prekršila Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i da je juče inicirao hitan postupak nadzora.

Posljednjih sedam godina Vlada je godišnje u prosjeku isplaćivala 20 miliona eura na osnovu presuda. U vladinoj informaciji piše da je zaštitinik države lani primio 5.489 tužbi, a da se najveći broj tiče radnih sporova i to uglavnom protiv MUP-a, Ministarstva odbrane i Ministarstvo pravde/ZIKS-a.

Osnovno tužilaštvo od prošle godine vodi izviđaj na osnovu prijava starješina tih organa, koji sumnjaju da postoji dogovor advokata i službenika kako da “nadigraju” državu pred sudom i izvuku ogroman novac, takođe, na osnovu tužbi za radne sporove.

Šef Vladinog biroa za odnose sa javnošću juče je za TV Vijesti najavio da će “Vlada preispitati odgovornost starješina zbog toga što dio odgovornosti za nastanak ovog problema svakako snose i starješine organa”. “Naravno, već i ovlašni uvid u ove slučjeve koji su iznijeti u javnost pokazuje da imamo problem sa lojalnošću i službeničkom etikom”, rekao je on.

Radenko Lacmanović je podsjetio da sudovi anonimiziraju i pravosnažne presude.

Prave listu za odstrel državnih službenika

“Optuživanjem službenika koji zaštitu svojih prava traže na sudu da tako podrivaju finansijski sistem države i javnim objavljivanjem njihovih imena, izvršna vlast stigmatizijuje te službenike i pravi svojevrsnu ‘listu za odstrel’ nepodobnih u državnoj upravi”, smatra Veselin Radulović.

U državnoj upravi postoji višak zaposlenih.

Bonus video: