Pažin: Crna Gora želi da bude u društvu srodnih evropskih država

Nemamo ambiciju da pristupimo Evropskoj uniji prije nego budemo u potpunosti spremni da ispunjavamo sve obaveze i uživamo sve prednosti punopravnog članstva, kazao je Paži
580 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Pažin na otvaranju plenarne sjednice Venecijanskog kluba danas u Baru, Foto: Vlada Crne Gore
Zoran Pažin na otvaranju plenarne sjednice Venecijanskog kluba danas u Baru, Foto: Vlada Crne Gore

Pristupanjem Evropskoj uniji (EU) Crna Gora želi da bude u društvu srodnih evropskih država koje baštine i štite ljudsko dostojanstvo kao svoju najvišu vrijednost, rekao je potpredsjednik Vlade, Zoran Pažin.

On je, na otvaranju plenarne sjednice Venecijanskog kluba, koja se održava u Baru, kazao da je ta vrijednost ono na čemu je savremena Crna Gora izgrađena.

"To je ono i zbog čega naše članstvo u EU vidimo kao prirodan nastavak istorijskog procesa afirmacije i očuvanja građanskog i evropskog identiteta naše zemlje", naveo je Pažin.

On je naglasio da sadašnje i buduće članice Evropske unije moraju biti svjesne zajedničke odgovornosti za uspjeh projekta ujedinjene Evrope.

"Nemamo ambiciju da pristupimo Evropskoj uniji prije nego budemo u potpunosti spremni da ispunjavamo sve obaveze i uživamo sve prednosti punopravnog članstva. Međutim, moramo svi biti svjesni da kao Evropljani dijelimo zajedničku sudbinu", ukazao je Pažin.

Prema njegovim riječima, budućnost evropskih država, konkurentnost ekonomija i način života u značajnoj mjeri zavise od uspjeha evropskog projekta, za koji postoji zajednička odgovornost.

On je ocijenio da je veoma važno da građani razumiju značaj te istorijske misije Evropske unije, kao i šta su zapravo navodne alternative evropskim demokratskim vrijednostima koje im se nude.

"Zagovaranje pristupanja novih članica Evropskoj uniji zasnovano na zaslugama zapravo je afirmacija ključne misije Evropske unije – širenja mira i prosperiteta na čitavom evropskom kontinentu. Veća podrška evropske javnosti za prijem novih članica u EU ojačaće unutrašnju koheziju Unije i značajno osnažiti kredibilitet i suštinu njenog osnovnog načela – jedinstva u različitosti", naglasio je Pažin.

On je dodao da se danas u Evropskoj uniji dešava da generacije rođene i odrasle u periodu mira i prosperiteta koji je bez presedana u istoriji starog kontinenta osporavaju samu svrhu i ključne vrijednosti ujedinjene Evrope.

On je podsjetio da, takođe u Evropi, postoje generacije koje su, ne tako davno, odrastale u znatno drugačijim i nepovoljnijim okolnostima, u kojima su neke od osnovnih ljudskih potreba smatrane luksuzom.

"To može biti dio razloga zbog kojeg ljudi na jugozapadu Evrope generalno više podržavaju Evropsku uniju. Podrška koju Evropska unija uživa u regionu Jugoistočne Evrope nije samo pitanje ideala, vrijednosti ili zajedničkog identiteta, već je riječ i o veoma konkretnom napretku u unapređenju kvaliteta života i životnog standarda ljudi", smatra Pažin.

Kao primjer za to, naveo je Crnu Goru.

"Od kada smo kao nezavisna država 2006. godine otpočeli svoj put ka EU, prosječne plate i penzije u Crnoj Gori su udvostručene. Naši građani danas slobodno putuju širom Evrope, naši studenti, predavači i naučnici učestvuju u brojnim studijskim i istraživačkim programima, dok naši poljoprivrednici dobijaju značajnu ekspertsku i finansijsku podršku iz evropskih fondova", naveo je Pažin.

Venecijanski klub je evropska strukovna mreža koja okuplja direktore za komunikacije država članica i institucija Evropske unije, a u novije vrijeme i država kandidata za članstvu u EU.

Crna Gora je prva zemlja izvan Evropske unije koja je domaćin plenarne sjednice Venecijanskog kluba u 33 godine postojanja ovog uglednog evropskog foruma.

Najavljeno je da će na plenarnoj sjednici Venecijaskog kluba u Crnoj Gori biti razmatrana pitanja komunikacionih strategija za uklučivanje građana u evropske politike.

"Viće razmatrana i iskustva iz nedavno završenih evropskih izbora, borba protiv dezinformacija, komuniciranje politike proširenja i razvoj komunikacionih kapaciteta i prakse evropskih institucija, država članica i zemalja kandidata za članstvo u EU", kazali su iz Vlade.

Riječ je o prvom skupu ove vrste koji je okupio zvaničnike vlada država članica EU i evropskih institucija nakon izbora za Evropski parlament.

Bonus video: