URA Bar: Suđenje "čempresarima" je pokazatelj represivnih metoda vlasti DPS

"Sramota je da se sudi poštenim i časnim građanima Bara koji su digli glas protiv nerazumnih akcija lokalne vlasti"
963 pregleda 3 komentar(a)
Sa jednog od protesta protiv sječe čempresa u Baru, Foto: Danilo Pavlović
Sa jednog od protesta protiv sječe čempresa u Baru, Foto: Danilo Pavlović
Ažurirano: 07.06.2019. 11:53h

Suđenja koja se prethodna dva mjeseca odvijaju u Baru pojedinim učesnicima građanskih protesta protiv sječe čempresa u dvorištu gimnazije je politički proces i pokazatelj represivnih metoda vlasti Demokratske partije socijalista (DPS), saopštano je danas ig Građanskog pokreta URA Bar.

U barskoj područnoj jedinici Suda za prekršaje Budva 3. aprila su počela suđenja četvorici učesnika građanskih protesta protiv sječe čempresa u dvorištu gimnazije, i za novu lokaciju vrtića.

"Sramota je da se sudi poštenim i časnim građanima Bara koji su digli glas protiv nerazumnih akcija lokalne vlasti. U montiranim sudskim procesima aktuelna vlast na čelu sa DPS-om šalje poruku da će suditi svima onima koji svoje nezadovoljstvo pokažu kroz mirne građanske proteste. Posebno je apsurdna činjenica da im se na teret stavljaju prekršajne prijave koje se odnose na ometanje službenog lica u vršenju dužnosti, ako imamo u vidu da su pojedini građani bili žrtve policijske torture. Podsjećamo javnost da je policija više puta upotrijebila represivne metode i prekomjernu silu nad građanima koji su mirno iskazivali bunt u dvorištu gimnazije", istakli su iz GP URA Bar.

Oni naglašavaju da je slobodno iskazivanje mišljenja na miran način Ustavna kategorija i niko nema pravo da ugrožava ljudska prava i slobode.

"Korišćenje državnog aparata i institucija u obračunu sa političkim neistomišljenicima i kritičarima vlasti je krajnje skandalozno i daleko je od onoga čemu teži Crna Gora u integracionim procesima. Neće nas zaustaviti represivni i jeftini pokušaji zastrašivanja od strane DPS koji se ponavljaju trideset godina", navode u GP URA Bar.

Iz URE Bar su upozorili nadležne da dvorište Gimnazije "Niko Rolović" u Baru treba da bude uređeno na način koji će biti najbolji za potrebe i interese učesnika.

"Država je odustajanjem od gradnje vrtića u dvorištu gimnazije priznala grešku i potvrdila da su građani koji su nedeljama okupljali bili u pravu. Međutim ovaj slučaj nije završen sve dok vlast ne odustane od montiranih sudskih procesa protiv „čempresara“. Takođe građani Bara će istrajati na traženju odgovornosti nadležnih koji su naredili i dopustili sječu više od 80 čempresa i rušenje amfiteatra", zaključuju iz barske URE.

Bonus video: