Riker: Crna Gora kao članica NATO-a doprinosi bezbjednosti i vrijedan je saveznik

Crna Gora ostaje odlučna da nastavi svoj demokratski i ekonomski razvoj, ali primarno je snažno zainteresovana za stabilnost regiona i rješavanje preostalih otvorenih pitanja. Evropeizacija regiona je kapitalno važna i moramo ga vratiti evropskoj kući, kazao je Đukanović, navodi se u saopštenju
979 pregleda 1 komentar(a)
Đukanović - Riker, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Đukanović - Riker, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Crna Gora je danas članica NATO-a koja doprinosi bezbjednosti i vrijedan je saveznik, što je ostavština za budućnost i garant stabilnosti i Crne Gore i regiona, zaključeno je na sastanku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i vršioca dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju, Filipa Rikera u Bratislavi, saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Kako se navodi, konstatovan je odličan nivo bilateralnih odnosa i zajednički interes da se u sljedećoj fazi saradnje posebna pažnja posveti nadogradnji ekonomskih veza, sa primarnim ciljem unapređenja investicione klime i stvaranja ambijenta koji će sve više privlačiti američke investicije.

Ističe se da je Riker iskazao visoke ocjene o rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u integracijama i na planu reformi.

"Ono što ste uradili, a što su SAD snažno podržavale, je očigledno“, kazao je Riker, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je posebna pažnja u razgovoru posvećena situaciji u regionu i njegovoj evropskoj i euroatlantskoj perspektivi.

"Predsjednik Đukanović je ponovio uvjerenje da je integracija regiona temelj njegove stabilnosti, uz ocjenu da Zapadni Balkan izvan konteksta evropske i euroatlantske perspektive ostaje napušten i rizičan region. Crna Gora ostaje odlučna da nastavi svoj demokratski i ekonomski razvoj, ali primarno je snažno zainteresovana za stabilnost regiona i rješavanje preostalih otvorenih pitanja. Evropeizacija regiona je kapitalno važna i moramo ga vratiti evropskoj kući, kazao je predsjednik“, piše u saopštenju.

"Sagovornici su se složili da je za budućnost regiona i rješavanje preostalih pitanja neophodno jako prisustvo SAD, zajedno sa Evropskom unijom", zaključuju iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Bonus video: