"SAVEZ CRNOGORSKE I DEMOKRATA NERASKIDIV"

Pavićević: Ko napada Demorkate ili savez koji oni vode pomaže samo DPS-u

Kako je saopšteno iz Crnogorske Pavićević je rekao da je ideja formiranja tehničke vlade kao načina izlaska iz krize propala i da bi tu ideju mogao da oživi jedino DPS i to samo kao sredstvo za osiguranje svoje pobjede na parlamentarnim izborima iduće godine
1106 pregleda 5 komentar(a)
Pavićević, Foto: Balša Rakočević
Pavićević, Foto: Balša Rakočević

Predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević izjavio je nakon razgovora sa predsjednicima opštinskih odbora Crnogorske u Podgorici i Nikšiću da je savezništvo Crnogorske i Demokrata neraskidivo i da se temelji na želji da se zajednički gradi pravednija, poštenija i država po mjeri građanina, saopšteno je iz Crnogorske.

"Vezuje nas sistem ideja koji zagovaramo, a ključna ideja u koju vjeruju i Demokrate i Crnogorska je ideja državnog patriotizma, umjesto lukrativnih patriotizama koji se promovišu sa drugih strana. Politički savez koji bi na narednim izborima vodile Demokrate je kredibilni savez koji bi mogao da porazi DPS, a koji bi Crnoj Gori obezbijedio stabilnost i sigurni razvoj. Zato će Crnogorska, bez trunke zadrške, biti dio tog saveza, a svako ko napada Demokrate ili savez koji bi vodile Demokrate, ne pomaže sebi, nego samo DPS-u", kazao je Pavićević.

Kako je saopšteno iz Crnogorske Pavićević je rekao da je ideja formiranja tehničke vlade kao načina izlaska iz krize propala i da bi tu ideju mogao da oživi jedino DPS i to samo kao sredstvo za osiguranje svoje pobjede na parlamentarnim izborima iduće godine.

"Po izbijanju afere ‘Koverta’ racionalno je bilo tražiti hitne, vanredne, parlamentane izbore uz puno unutrašnje i spoljno nadgledanje izbora. Danas bi na takvim izborima DPS bio na istorijskom minimumu. A Crna Gora konačno na pragu promjena koje su uslov napredovanja našeg društva. U okolnostima koje sada imamo, jedini racionalni zahtjev je zahtjev za dijalogom koji bi vodio ka dogovoru o uslovima za poštene izbore. Crnogorska će zato predložiti organizovanje okruglih stolova vlasti i opozicije o uslovima za poštene izbore", rekao je Pavićević.

On je, kako se navodi u saopštenju, poručio da Skupština, koja je ostala bez minimuma legitimiteta ne može biti mjesto tog dijaloga i pozvao je relevantne nevladine organizacije da se, kao važni akteri u društvu, što prije uključe u osmišljavanje i organizovanje ovih okruglih stolova kako bi možda već na jesen imali proces koji vodi ka regularnim izborima.

Pavićević je saopštio stav Crnogorske da nije racionalno očekivanje da programski i šire gledano politički raznorodna opozicija jedinstveno nastupi na sledećim parlamentarnim izborima, ali da može jedinstveno da se bori za poštene uslove za parlamentarne izbore.

„Za mene nema dileme da je legitimno da opozicioni savezi u više kolona na izborima kandiduju svoju ponudu i da vidimo koliko građana podržava koji savez. U Crnoj Gori postoje različite ideje, identiteti i interesi i svaki akter treba da bude zastupljen u mjeri u kojoj uspije da ubijedi glasače da podrže određenu koncepciju. Uz dogovor o uzajamnom nenapadanju u opoziciji i sa izbornim listama koje se formiraju slijedeći elementarnu političku logiku, DPS će sa tradicionalnim saveznicima ostati u manjini. Ako je to cilj, evo načina“, poručio je Pavićević.

On je rekao i da Crnogorska polako, ali sigurno zaokružuje svoju partijsku infrastrukturu kako bi od jeseni sve aktivnosti bile usmjerene ka što boljoj pripremi stranke za učestvovanje na izborima 2020. godine, zaključuje se u saopštenju Crnogorske.