Skupština odložila glasanje o Predlogu zakona o životnom partnerstvu lica istog pola

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević kazao je da su tokom rasprave poslanici manjinskih partija kazali da neće podržati zakon, navodeći da su to kazali na vrijeme
2024 pregleda 1 komentar(a)
Raško Konjević danas u Skupštini, Foto: Screenshot
Raško Konjević danas u Skupštini, Foto: Screenshot
Ažurirano: 10.06.2019. 16:31h

Skupština Crne Gore ponovo je odložila glasanje o Predlogu zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola.

To je predložio poslanik DPS-a Nikola Rakočević, navodeći da su čvrsti u ubjeđenju da među poslanicima u Skupštini nađu većinu za usvajanje zakona koji štiti elementarna ljudska prava.

“Nadamo se da će biti dovoljno neko vrijeme koje ćemo na ovaj način dobiti, da ipak razgovaramo sa onima u koaliciji, ali i sa poslanicima opozicije. Da shvatimo da ovo nisu politički ili partijski interesi, već da je ovo interes u pravcu građanske Crne Gore...”, rekao je Rakočević.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je kazao da prihvata predlog za odlaganje, ako misle da će uspjeti da obezbijede još nekoga za podršku ovom zakonu.

“Podsjećam da je ovo zakon koji ne glasa većina ili manjina. Mi smo poslanici i kao poslanici se izjašnjavamo”, istakao je Brajović.

Poslanici Bošnjačke i albanskih stranaka su ranije kazali da neće podržati zakon.

"Evropska obaveza"

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević ranije je kazao da će glasati za Predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

On je naveo da je to "neka vrsta naše evropske obaveze i da dijelu građana koji imaju specifična opredjeljenja uvažimo to ljudsko pravo".

“Nećemo kao parlament imati većinu za jedan takav zakon, ali to je svakako poruka Vladi da se potrudi da unutar vladajuće većine obezbijedi 41 glas”.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević kazao je da su tokom rasprave poslanici manjinskih partija kazali da neće podržati zakon, navodeći da su to kazali na vrijeme.

“Oni drugi, koji su u opoziciji, a u čijem partijskom programu stoji borba za voakva elementarna ljudska prava, nijesu iskazali jasan stav. Sad smo čuli da će kolega Konjević glasati, ali ako preostale njegove kolege ne budu u sali, ovaj zakon će pasti”, rekao je Rakočević.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je kazao da su poslanici nedolaskom iskazali stav, kao što nema jednog broja poslanika iz vladajuće koalicije raspoloženih da glasaju za ovaj zakon, tako nema ni određenog broja “navodnih podržavalaca ovog zakona”.

Glasanje o zakonu će biti nastavljeno u 15 i 30 minuta, zbog Brajovićevih obaveza u Skupštini.

Poslanici su danas razmatrali i druge zakone.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak ocijenila je da su izmjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru velika prevara, jer nemaju veze sa racionalizacijom, već se radi o partijskom zapošljavanju pred predstojeće izbore.

Predloženim izmjenama, sa kojima se saglasila i Vlada, predviđeno je i da zaposleni kome prestane radni odnos na osnovu pisanog sporazuma, a ostvari pravo na otpremninu, ne može zasnovati radni odnosu javnom sektoru u periodu od pet godina i da se to ograničenje ne odnosi na zaposlenog koji vrati cjelokupni iznos isplaćene otpremnine.

“To će biti dodatan trošak na budžet Crne Gore...Znamo da zakon propisuje da će onaj ko je tehnološki višak primiti otpremninu ako bi se ukinulo to radno mjesto i onda bi to stvarno bila racionalizacija. U ovom slučaju se ne radi o tome nego će se osloboditi nekih osoba...a nakon pet godina i ta osoba će moći da se vrati opet u državnu upravu. Tako da je ovo jedna velika prevara”, kazala je Bošnjak u Skupštini. Ona je tokom završne riječi o predlogu Zakona kazala da se radi o klasičnoj predizbornoj manipulaciji, “kojom hoće građanima da zavaraju oči”.

Bošnjak je predložila da se Zakon povuče iz procedure, navodeći da je diskutabilno što je izmjene tražila grupa poslanika. Predlog o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru podnijeli su poslanici Marta Šćepanović (DPS), Jovanka Laličić (DPS), Nikola Rakočević (DPS), Predrag Sekulić (DPS), Genci Numanbegu („Albanci odlučno”), Boris Mugoša (Socijaldemokrate), Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka), Andrija Popović (Liberalna partija) i Adrijan Vuksanović (Hrvatska građanska inicijativa).

Osvrćući se na optužbe opozicije da je ovo predizborni zakon da se njime korumpira dio administracije i da je “prevara”, Jovanka Laličić (DPS) je ocijenila da su svjesni da sve što dolazi od vladajuće koalicije opozicija napada:

“Nemamo od čega da se branimo. Predložili smo ovaj zakon da bismo uspješno realizovali samo jednu mjeru iz Plana optimizacije, koji ima cijeli niz ograničavajućih mjera”. Ona je kazala da nema ni govora o povlačenju zakona i predložila Skupštini da usvoji izmjene.

Bonus video: