Holandski ambasador sa Markovićem: Što dalje Crna Gora bude odmicala ka EU, zadaci će biti teži

"Privilegija je imati partnere kao što je Holandija koja je uvijek objektivno sagledavala naše mogućnosti i napredak, ali i realno ukazivala na izazove. Takav odnos je bio podsticajan za nas i ostvarivanje napretka", kazao je Marković
1123 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka van der Dola i Markovića, Foto: Saša Matić
Sa sastanka van der Dola i Markovića, Foto: Saša Matić

Crna Gora je napravila značajan napredak u reformama i pokazala da je kao članica NATO-a kredibilan partner koji doprinosi zajedničkim vrijednostima i ostaje snažno posvećena ostvarivanju daljeg napretka posebno u oblasti vladavine prava, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i ambasadora Holandije Hendrika van der Dola.

„Želimo da uđemo u EU onda kada ispunimo uslove, da i tu pokažemo da smo kredibilni i da je ulaskom Crne Gore dobijena nova vrijednost. Ali, važno je da Evropa osnaži politiku proširenja, da je učini neupitnom i pošalje nedvosmislenu poruku da ujedinjene Evrope nema bez Zapadnog Balkana“, kazao je premijer Marković holandskom ambasadoru kojeg je primio u oproštajnu posjetu.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, Marković je ukazao na snažan ekonomski rast i aktivnosti koje su preduzete u cilju povećanja konkurentnosti, poboljšanja biznis ambijenta i unapređanja efikasnosti administracije.

"Pozitivnim je ocijenio prisustvo holandske kompanije Damen u Crnoj Gori i izrazio očekivanje da će veći broj holandskih biznismena investirati u našu državu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ambasador van der Dol kazao da je Crna Gora ostvarila ogroman napredak iako i dalje ostaju određeni izazovi.

„Što dalje Crna Gora bude odmicala ka EU, zadaci će biti teži. Ali, Holandija je tu da pomogne“, rekao je ambasador.

U saoopštenju se navodi i da je na sastanku bilo riječi i o situaciji u regionu i važnosti nastavka evropskih i evroatlantskih integracija u kontekstu mira, stabilnosti i prosperiteta na Balkanu. Sagovornici su se saglasili da je važna odluka Crne Gore da otvori ambasadu u Hagu te da to govori o jačanju dobih odnosa dvije zemlje.

"Privilegija je imati partnere kao što je Holandija koja je uvijek objektivno sagledavala naše mogućnosti i napredak, ali i realno ukazivala na izazove. Takav odnos je bio podsticajan za nas i ostvarivanje napretka", kazao je Marković.

Bonus video: