U Baru podijelili funkcije nakon godinu

Partijski kolač podijeljen između Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Biram Bar i Bošnjačke stranke
2466 pregleda 0 komentar(a)
Opština Bar, Foto: Radomir Petrić
Opština Bar, Foto: Radomir Petrić

Raspisivanjem konkursa za izvršnog direktora DOO Komunalne djelatnosti Bar, godinu dana nakon lokalnih izbora u toj opštini, počela je posljednja faza kompletiranja lokalnog menadžmenta, ujedno i raspodjele partijskog kolača prema koalicionom sporazumu DPS, SD, Biram Bar i BS. Direktorska fotelja u tom preduzeću pripada SD.

Raspisan je i konkurs za sekretara Sekretarijata za razvoj, a već narednog ponedjeljka, pred odbornicima SO Bar biće odluke o davanjima saglasnosti na imenovanje direktora JP Kulturni centar Bar i razrješenja izvršnog direktora DOO Vodovod i kanalizacija Bar, koji će u novom mandatu biti iz DPS.

Krajem prošlog mjeseca, predsjednik Biram Bar i potpredsjednik Opštine Bar Radomir Novaković Cakan objavio je da će u gradskoj vlasti kadrovi ove partije vrlo brzo sjesti u fotelje direktora JP Kulturni centar Bar i glavnog menadžera grada, ne navodeći njihova imena. Što se pozicije direktora JP Kulturni centar tiče, na konkurs se prijavio odbornik partije u SO Bar, poznati barski advokat Erol Marunović.

Što se tiče druge funkcije, koja “Biram Bar” pripada shodno koalicionom sporazumu sa DPS, SD i BS, sigurno je samo da će to biti magistar ekonomije, kako je objavio Novaković. Nezvanično, riječ je o dobro poznatom učesniku javnog života u Baru, prepoznatom po uspješnom angažmanu u više nevladinih organizacija, a koji do sada nije bio u vodama politike.

Na čelu Službe zaštite odnedavno je Amir Muslić (SD), a u lokalnoj upravi ostaje da se još raspišu konkursi za sekretara Sekretarijata za kulturu, sport i mlade i načelnika Komunalne policije. Inače, sve pozicije sekretara Sekretarijata prema koalicionom sporazumu pripale su DPS-u.

Što se opštinskih preduzeća tiče, u DOO Možura koje gazduje istoimenom regionalnom deponijom, očekuje se novi direktor iz SD, a ova partija imaće opet čelnog čovjeka Sportskog centra. DPS kadrovi vode još i DOO Lovstvo i Turističku organizaciju Bar.

Prema koalicionom sporazumu, u lokalnoj upravi DPS ima mjesta predsjednika i potpredsjednika Opštine, glavnog administratora, svih osam sekretarskih mjesta, načelnika Komunalne policije. SD ima predsjednika i sekretara SO, načelnika Službe zaštite i četiri pomoćnika sekretara, Biram Bar potpredsjednika i glavnog menadžera Opštine, i tri pomoćnika sekretara, a BS pomoćnika sekretara.

Na česte prozivke opozicije za “VD stanje Opštine”, predsjednik Opštine Dušan Raičević je u SO Bar replicirao da je od prvog januara 2019. stupila na snagu nova odluka o organizaciji i načinu rada lokalne uprave, pa je “fizički, a i administrativno” bilo neizvodljivo da se „u ovako kratkom periodu sprovedu postupci izbora sekretara”.

Bonus video: