Igor Golubović predsjednik Opštine Pljevlja

Golubović je na tu funkciju izabran glasovima odbornika DPS-a, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke.
8150 pregleda 3 komentar(a)
Golubović, Foto: Goran Malidžan
Golubović, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 14.06.2019. 13:44h

Glasovima odbornika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Bošnjačke stranke, za predsjednika Opštine Pljevlja danas je izabran Igor Golubović.

Golubović će u fotelju prvog čovjeka grada sjesti nakon što je bivši predsjednik Opštine Mirko Đačić 17. maja podnio ostavku na tu funkciju, ne navodeći razloge zbog kojih je to uradio.

Protiv su bili odbornici Demokrata, Socijalističke narodne partije (SNP), Demokratskog fronta (DF) i Demokratske narodne partije (DNP).

Golubović je rođen 1972. godine u Pljevljima. Mašinski fakultet završio u Podgorici. Prvo radno iskustvo je stekao u Rudniku uglja, gdje je nakon pripravničkog staža pokrivao razne pozicije u RJ Održavanje. Radio je na kao menadžer Opštine Pljevlja, Direkciji javnih radova, a bio je i pomoćnik ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Golubović je na funkciju prvog čovjeka grada prešao iz Rudnika uglja, gdje je radio na poslovima direktora Sektora za stratetško upravljanje i poslovnu transformaciju. Prije toga radio je u EPCG i CEDIS na rukovodećim poslovima na distribuciji električne energije.

U svom prvom obraćanju kazao da će dati sve od sebe da bude predsjednik Opštine svim građanima Pljevalja.

“Danas nemam namjeru da držim govor i predavanje o problemima projektima, funkcionisanju lokalne samouprave, stanju životne sredine i finansijskim problemima naše Opštine. Zajedničko rješavanje problema nas čeka čim izađemo iz ove sale. Želim da naglasim i podvučem da će vrata Opštine Pljevlja biti otvorena za sve one koji su spremni da daju svoj lični doprinos, ukažu na problem i predlože njihovo rješenje u cilju stvaranja boljih i ljepših Pljevalja bez obzira na njihovo političko opredjeljenje. S obzirom da sam radio u Opštini, a mislim da relativno dobro poznajem rad lokalne uprave, svjestan sam brojnih izazova koje imamo i projekata koje moramo realizovati. Još jednom naglašavam da ću dati sve od sebe da okrenem sve nas zajedno da damo maksimalan doprinos razvoju Opštine sa željom da se u Pljevlja dolazi i ostaje”, rekao je Golubović.

Golubović je kazao da je siguran da će biti dosta vremena za slavlje, ali i za donošenje teških odluka.

“Pljevlja su sredina sa vjekovnom vjerskom i nacionalnom tolerancijom, bogatom istorijom, urbanim načinom života i kulturom, ali i naljepšom okolinom sa ogromnim potencijalom za razvoj, zbog čega zajedno treba da pokušamo da se oslobodimo svih predrasuda kako bismo dali maksimalan doprinos obogaćivanju kulturnog i sportskog života rješavajući ekološke probleme, valorizaciji prirodnih potencijala, kvalitetnijem i sadržajnijem životu na selu, unapređenju infrastrukture, ali i optimizaciji i raionalizaciji svih poslova vezanih za rad lokalne uprave. Želim da pošaljem građanima Pljevalja poruku da zanemarimo političke razloge i sve što nas ne spaja i uspostavimo dostojanstven dijalog pun ličnog uvažavanja i svakodnevne saradnje. Ovo obećavam da ćete imati sa moje strane. Takođe na kraju želim da se zahvalim bivšem predsjedniku Opštine za sve ono što je u dosadašnjem radu uradio”, rekao je novoizabrani predsjednik Opštine Pljevlja.

Golubović je rekao da neće odgovarati na uvrede koje su tokom rasprave na njegov račun iznijeli neki opozicioni odbornici, navodeći da to nije njegov nivo.

Odbornik Demokrata Nikola Rovčanin smatra da će Golubović štititi interese Vlade, a ne Opštine Pljevlja.

Izbor Golubovića za prvog čovjeka grada za odbornika DNP Vladislava Bojovića je podsmijavanje građanima Pljevalja, jer ga nije izabrao Opštinski odbor, već centrala DPS-a u Podgorici.

“Golubović je predložen jer ga centralna vlast drži u šaci i što je sklon raznim malverzacijama, a protiv njega je podnošena i krivična prijava. On će imati dva zadatka - da ćuti, sluša i zamajava Pljevljake. Golubović je pristao da odigra ulogu jer je procijenio da lično može da profitira kao predsjednik opštine”, rekao je Bojović.

Kazao je daje Golubović pripadao radnijoj lokalnoj vlasti koja je najviše štete nanijela Pljevljima, zaduživši je 21 milion eura.

Bojović je kazao i da je svojom ostavkom bivši gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić građanima poručio da više ne treba da podržavaju sadašnju vlast.

Odbornik SD Mersudin Halilović smatra da je Golubović dobro kadrovsko rješenje i da očekuje da će posao predsjednika opštine obavljati stručno i profesionalno.

“Očekujemo da će nastaviti započete aktivnosti. Raniji predsjednik je podigao standard”, rekao je Halilović.

Odbornik Nove Milan Lekić smatra da je Opština Pljevlja pred bankrotom i da se suočava sa krizom svake vrste. On je kazao da ova situacija nije nastala preko noći, već da je za nju kriva isključčivo Demokratska partija socijalista.

Odbornik Deokrata Bojan Krvavac smatra da DPS postavlja ljude koji njima odgovaraju. On je pozivao Golubovića da odgovori kada će biti urađena toplifikacija Pljevalja, kako će riješiti finansijske probleme Opštine, dug Vektre Jakić i kako će revitalizovati javna preduzeća koja se nalaze u ozbiljnim problemima.

Ni odbornica Nove Slavica Batizić ne očekuje da će novi predsjednik uraditi nešto više od onoga što je do sada urađeno, a odbornik Deokrata Milojica Tešović je kazao da je očekivao da će skupštinska većina osim biografije novog predsjednika ponuditi građanima predlog mjera za izlazak Pljevalja iz sadašnje situacije.

Bonus video: