Demokratski front neće birati članove Savjeta ASK

751 pregleda 2 komentar(a)
Sjednica odbora zakazana za srijedu: Bulatović, Foto: Savo Prelević
Sjednica odbora zakazana za srijedu: Bulatović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović kazao je da poslanici Demokratskog fronta (DF) neće učestvovati u radu Odbora ukoliko Demokratska partija socijalista (DPS) ostane pri stavu da je položen državni ispit jedan od uslova za izbore članove Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Bulatović je agenciji MINA kazao da će u srijedu biti održana sjednica Odbora na kojoj će se raspravljati o predlogu Komisije za sprovođenje postupka izbora članova Savjeta da se poništi konkurs i raspiše novi. Insistiranjem na položenom državnom ispitu kao uslovu za angažman u Savjetu, smatra Bulatović, Demokratska partija socijalista (DPS) je onemogućila značajan broj ljudi iz civilnog sektora i akademskih zajednica da konkurišu.

“Ako DPS ostane pri tome ja tom sjednicom predsjedavati neću. Poslanici DF neće učestvovati u radu, odnosno neka DPS završi takvo pravno nasilje i neka se suprotstavi stavovima Evropske komisije“, rekao je Bulatović.

Na konkurs se prijavilo12 kandidata, ali je samo jedan ispunio sve uslove. Odbor nije izabrao nijednog, jer se Komisija na čijem je čelu Daliborka Pejović pozvala na član 34 Zakona o državnim službenicima i namještenicima kojim je propisao da kandidat mora imati položen stručni ispit.

Bonus video: