SDP: Zakonskim izmjenama obezbjediti kredibilni Savjet ASK-a

Oni su podsjetili da nedavno objavljeni Izvještaj Evropske unije (EU) označava ASK kao instituciju koja pati od nedostatka nezavisnosti i kredibiliteta što je čini nemoćnom da odgovori na izazove korupcije koja je po ocjeni EU “dominantna u svim oblastima”
257 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Zoran Đurić
Ilustracija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.06.2019. 14:48h

Socijaldemokratska partija (SDP) uputila je Skupštini izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima čijim usvajanjem bi se omogućilo kredibilnim predstavnicima civilnog sektora da se kandiduju za članstvo u Savjetu Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

“Zahtijevamo od parlamentarne većine da se ovaj Predlog zakona što prije uvrsti u dnevni red Skupštine kako bi se otklonile namjerno stvorene formalne prepreke i omogućio izbor Savjeta ASK koji će ovu instituciju učiniti istinski nezavisnom i profesionalnom”, navodi se u saopštenju partije.

Oni su podsjetili da nedavno objavljeni Izvještaj Evropske unije (EU) označava ASK kao instituciju koja pati od nedostatka nezavisnosti i kredibiliteta što je čini nemoćnom da odgovori na izazove korupcije koja je po ocjeni EU “dominantna u svim oblastima”.

“Jasno je da je vlast na mala vrata, van očiju javnosti, sračunato izmijenila Zakon o državnim službenicima kako bi, upravo kroz normiranje besmislenog uslova za člana Savjeta ASK, iz trke eliminisala kritičare vlasti i provjerene borce protiv korupcije”, rekli su iz SDP-a.

Taj čin je, prema njihovim riječima, pokazao čime se sve vlast služi kako bi fingirala i obesmišljavala evropske standarde, posebno u najosjetljivijoj oblasti borbe protiv korupcije.

Iz SDP su pozvali vladajuću partiju da prestane da se služi trikovima zahvaljujući kojima je, kako su rekli, Crna Gora označena kao zemlja zarobljenih institucija i zbog kojih je nedavno dobila najlošiji i najkritičniji EU godišnji izvještaj.

“Njihova nespremnost da u najkraćem roku omogući zakonsku izmjenu koju je SDP predložio biće jasan znak da DPS želi jednopartijsku sastav Savjeta ASK, i da u njemu možemo očekivati još ponekog biografa lidera DPS ili dojučerašnjeg partijskog funkcionera, kao što je slučaj sa Savjetom Radio Televizije Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: