NATO odbrambeni koledž važan element kohezije Alijanse

Delegacija od oko 100 predstavnika NATO Odbrambenog koledža u Rimu na čelu sa komandantom Kris Vajtkros boravi u posjeti Crnoj Gori
312 pregleda 1 komentar(a)
Danas u Podgorici, Foto: Ministarstvo odbrane
Danas u Podgorici, Foto: Ministarstvo odbrane

NATO odbrambeni koledž, kao centar za obrazovanje i istraživanje savremenih bezbjednosnih tokova, važan je element u procesu jačanja efikasnosti i kohezije Alijanse, kazao je direktor Direktorata za planiranje i politiku odbrane Ivica Ivanović.

Delegacija od oko 100 predstavnika NATO Odbrambenog koledža u Rimu na čelu sa komandantom Kris Vajtkros boravi u posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, posjeta se realizuje u okviru studijskog putovanja za polaznike NDC Višeg kursa, koji okuplja visoke oficire i civilne zvaničnike iz 32 države.

Na sastanku delegacije Koledža i predstavnika Ministarstva odbrane održana je prezentacija o napretku koji je Crna Gora ostvarila na planu realizacije ključnih zadataka Alijanse, kao i značaju koji država ima po pitanju doprinos regionalnom miru i stabilnosti.

„Govoreći o važnosti kontinuiranog unapređenja znanja o transatlantskoj bezbjednost, Ivanović je naveo da Koledž predstavlja veoma bitan element u procesu jačanja efikasnosti i kohezije Alijanse, razvijajući svoju ulogu u okviru NATO, kao glavnog centra za obrazovanje i istraživanje savremenih bezbjednosnih tokova“, kaže se u saopštenju.

Ivanović je podsjetio da je Crna Gora 5. juna obilježila dvije godine članstva u Alijansi, što predstavlja jednu od najznačajnijih spoljnopolitičkih odluka.

On je naglasio da je Crna Gora, kao dio najrazvijenijeg vojno-političkog saveza, dobila priliku da ravnopravno učestvuje u kreiranju globalne odbrambene politike i sprovođenju ključnih zadataka Alijanse.

Kako je kazao, država tokom prethodne dvije godine intenzivno radila na punoj integraciji nacionalnog u kolektivni sistem odbrane i na unapređenju vojnih sposobnosti kako bi bila spremna da odgovori na sve zadatke.

Ivanović je istakao da će Crna Gora, svjesna značaja jedinstva svih saveznica kao važnog preduslova očuvanja bezbjednosti, nastaviti aktivnosti na planu jačanju odbrane i odvraćanja, kao i projektovanja stabilnosti.

Kako je saopšteno, Ivanović je sa Vajtkros razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje između Ministarstva odbrane i NATO koledža, sa obzirom na značaj programa obuke i saradnje koje pruža ta prestižna obrazovna institucija.

Bonus video: