NAKON GOVORA MRŽNJE NA FEJSBUKU

Nikčević suspendovana do okončanja postupka

Komentari sa govorom mržnje su najteža povreda radne obaveze, MVP je povuklo iz Ankare
21684 pregleda 61 komentar(a)
Mirna Nikčević, Foto: Privatna arhiva
Mirna Nikčević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.06.2019. 10:15h

Prvoj savjetnici u ambasadi Crne Gore u Ankari Mirni Nikčević juče je skraćen mandat i ona je suspendovana do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka, potvrđeno je “Vijestima”.

Zbog stavova i komentara na ličnom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk protiv nje je početkom sedmice pokrenut disciplinski postupak, nakon što je vrijeđala vjernike koji su se na Trojčindanski dan okupili ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Hramu u Podgorici.

“Donijeta je odluka o skraćenju mandata Mirne Nikčević, savjetnice u Ambasadi Crne Gore u Ankari i pokrenut je postupak za udaljenje sa rada do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka”, objašnjeno je “Vijestima”.

Njen istup tretira se kao teška povreda radne obaveze i sankcija može biti otkaz.

Sve je počelo kada se ona na popularnoj društvenoj mreži uključila u diskusiju prijateljice koja je objavila fotografije sa sabora i prijateljima poželjela mir i ljubav. Njeni stavovi u prepisci imaju karakteristike govora mržnje, jer je između ostalog navela i da bi „zapalila Hram i sva goveda tamo“ i da se radi o „koljačima primitivnim“.

Ministarstvo se ogradilo od istupa svoje službenice, navodeći da su njeni “stavovi i komentari iznijeti na ličnom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk u prepisci sa prijateljima i da ni na koji način ne odražavaju stavove ovog ministarstva, niti države Crne Gore”.

Oni su tada najavili mjere kako bi se spriječilo slično ponašanje diplomata i drugih zaposlenih, kako na radu u Crnoj Gori, tako i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima države. “Oni su u obavezi da u vršenju svojih poslova na radnom mjestu i van radnog mjesta, u toku radnog vremena i van radnog vremena prvenstveno štite interese i ugled države Crne Gore, njenih organa i institucija“, rečeno je “Vijestima”.

Nikčević se i prethodnih dana oglašavala na Fejsbuku, komentarišući događaj i tvrdeći, između ostalog, da ima pravo na svoje mišljenje.

Trojičindanski veliki narodni sabor za odbranu vjere u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici održan je u subotu, a prisustvovalo mu je više hiljada vjernika. Od Vlade Crne Gore je zatraženo da „u razumnom roku“ povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i pripremi novi.

Preporučujemo za Vas