Danas glasanje o Sudskom savjetu: Reference imaju, ali ne i podršku poslanika

Za izbor članova SS potrebna je dvotrećinska većina u prvom krugu, odnosno tropetinska u drugom, a poslanici će danas odlučivati o tome. Iz opozicione SDP i DF rekli su nezvanično da oni neće podržati kandidate za SS, a vladajuća koalicija nema potrebnu većinu
2191 pregleda 4 komentar(a)
Rakočević pozvao opoziciju na dijalog: Sa kolegama iz DPS-a, Foto: Boris Pejović
Rakočević pozvao opoziciju na dijalog: Sa kolegama iz DPS-a, Foto: Boris Pejović

Poslanici u Skupštini svjesni su da nema gotovo nikakve šanse da danas budu izabrani članovi Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika, iako većina prijavljenih kandidata ima izuzetne reference.

Za izbor članova SS potrebna je dvotrećinska većina u prvom krugu, odnosno tropetinska u drugom, a poslanici će danas odlučivati o tome. Iz opozicione SDP i DF rekli su nezvanično da oni neće podržati kandidate za SS, a vladajuća koalicija nema potrebnu većinu.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu je predložio Ljubinku Popović Kustudić, Vesnu Ratković, Veselina Rackovića i Rifata Hadrovića za članove Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika. Popović Kustudić je advokatica, Ratković i Racković su donedavno bili članovi Tužilačkog savjeta, dok je Hadrović bio rukovodilac Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju.

Predsjednik Odbora Željko Aprcović (DPS) kazao je da reference kandidata zaslužuju pažnju jer su preko 40 godina radili u pravosuđu, ali da pretpostavlja da nema dogovora unutar parlamenta i da neće biti izabrani.

“Nemojte da ne izabremo članove SS zarad sitnih političkih poena i prikazivanja Crne Gore kao nedemokratske države, gdje ima političkog uticaja na jednu granu vlasti...”, rekao je Aprcović, ne isključujući da postoje anomalije, ali i da bi one mogle biti riješene u narednom periodu.

Milan Knežević (DF) ocijenio je da veće šanse ima specijalni tužilac Milivoje Katnić da bude izabran za papu, nego kandidati za članove Sudskog savjeta. “Ovaj Sudski savjet neustavan. Pokrovitelj ove neustavnosti je ministar pravde Zoran Pažin koji je ovdje prošle godine saopštio da “nužda mijenja zakon” i da će on, na osnovu mišljenja Venecijanske komisije, produžiti legitimitet ovakvom Sudskom savjetu koji ne zna da broji do tri”, rekao je Knežević.

On je ocijenio da je to Sudski savjet koji ne smije Vesni Medenici da kaže da se protivustavno i protivzakonito kandidovala po treći put, a od poslanika očekuju da “podignu ruke kako bi ovi ljudi postali članovi Savjeta”.

Samostalni poslanik Nedjeljko Rudović istakao je da se svaki dio državnog aparata pretvara u punkt DPS-a, navodeći da se na taj način, ne može govoriti o politici koja je usmjerena na jačanje države:

“Samo možemo govoriti o politici koja je usmjerena na to da se cijeli državni aparat pretvori u poslugu jedne partije”.

Nikola Rakočević (DPS) je pozvao opoziciju da već sljedeće sedmice počnu razgovore, ističući da su spremni da saslušaju sve predloge i da sistemski urede ne samo ona rješenja koja traže dvotrećinsku većinu već i ona koja za odlučivanje traže natpolovičnu većinu.

“Nemojte pozivati opoziciju na političke dogovore oko nekog glasanja. Opoziciju treba da pozovete na dogovor oko vitalnih nacionalnih interesa u Crnoj Gori”, poručio je Nebojša Medojević (DF).

Glasanje i o Savjetu RTCG

Poslanici u Skupštini su juče nastavili raspravu o izboru članova Savjeta RTCG, tokom koje su predstavnici opozicije ocijenili da se u Savjet pokušavaju ‘instalirati’ podobni kadrovi, dok su iz vlasti istakli da je riječ o kandidatima koji na kredibilan način mogu predstavljati interese građana. Kandidati su Ivan Jovetić, Ilija Despotović,David Delibašić, Pavle Radovanović, Milan Radović, Goran Sekulović, Nikola Tatar i Predrag Marsenić

Bonus video: