Jokić: Mandati da se vrate građanima, da DPS ne zavlada političkom korupcijom

"Pozivam Vladu da raspusti skupštinu i vrati mandate građanima kao jedinim nosiocima suvereniteta da sami odlučuju o daljoj političkoj budućnosti grada", poručio je Jokić
4203 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2019. 19:11h

Predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokratska Crna Gora) pozvao je nadležne Tužilaštvo i Vladu Crne Gore da preduzmu mjere iz njihove nadležnosti i spriječe, kako je kazao, pravno i političko nasilje i dalje moguće vršenje krivičnih djela u Kotoru.

Povod za takav poziv koji je Jokić nadležnim državnim organima uputio sa vanredne konferencije za štampu, je odluka sa sastanka odborničkih klubova DPS, SD, LP, HGI i odbornice Brune Lončarević, održanog 19. juna, o nastavku XIX sjednice SO Kotor zakazane za ponedjeljak, 24.jun. sa početkom u 10 časova, a koju je u ime predlagača saopštio ovlašćeni predstavnik Željko Avramović.

Avramović koji je predsjednik Kluba odbornika DPS u SO Kotor juče je potpisujući se kao “predsjedavajući”, u ime SO Kotor Jokiću, predsjednici SO Dragici Perović (DSS) i odbornicima, uputio poziv za nastavak sjednice SO u ponedjeljak, zbog čega su čelnici kotorske Opštine odmah protiv njega Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnijeli krivičnu prijavu, sumnjičeći Avramovića da je izvršio krivično djelo “lažno predstavljanje”.

Na nastavku te sjednice DPS i saveznici podržani bivšom odbornicom SDP Brunom Lončarević, namjeravaju ponovno da smijene kotorskog gradonačelnika.

Iz dosadašnje lokalne vlasti predvođene Demokratama, ovaj potez i formiranje nove skupštinske većine u kojoj DPS-u i saveznicima odlučujući 17. glas u 33-članom parlamentu daje “odbjegla” odbornica SDP Bruna Lončarević, nazivaju političkom korupcijom i eklatantnim kršenjem volje birača sa posljednjjih lokalnih izbora u oktobru 2016.

Na konferenciji za novinare sa predsjednicom SO Kotor Dragicom Perović i potpredsjednikom Opštine Milivojem Samardžiće (PzP), Jokić je pozvao Vladu da, kako je naveo, "u skladu sa Zakonom i sopstvenom Odlukom o upozorenju Opštini Kotor, u ponedjeljak ujutro održi hitnu sjednicu i raspusti SO Kotor, koja zbog posljedica političke korupcije već duže vremena ne obavlja svoje funkcije".

"Svako drugačije činjenje ili nečinjenje biće u svhu i predstavljaće legitimisanje političke korupcije i beskrupulozno gaženje ustavno pravnog poretka kao metoda preuzimanja i formiranja vlasti mimo izborne volje. Još jednom pozivam Vladu da raspusti skupštinu i vrati mandate građanima kao jedinim nosiocima suvereniteta da sami odlučuju o daljoj političkoj budućnosti grada", poručio je Jokić.

DPS, SD, HGI, LP i Lončarevićka inače, najavili su da će nakon što ponovno izglasaju smjenu Jokića, na mjesto gradonačelnika izabrati šefa kotorske DPS Željka Aprcovića, a najavili su i smjenu Perović.

Bonus video: